Лебідь

?
Лебідь
Cavalierelatino - Swan in the lake with reflection (by).jpg
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Качкові (Anatidae)
Підродина: Гусеві (Anserinae)
Рід: Лебідь (Cygnus)
Види
Посилання
Commons-logo.svg Вікісховище: Cygnus
Wikispecies-logo.svg Віківиди: Cygnus
US-NLM-NCBI-Logo.svg NCBI: 8867

Ле́бідь (Cygnus) — рід водоплавних птахів родини качкових.

Опис

Приблизно так лебедів зображають на весільній символіці

Оперення лебедів за своїм забарвленням буває або чисто біле, сірого або чорного кольору. Самиць і самців дуже важко відрізняти. Типові виводкові птахи. Оперення щільне і водонепроникне. Добре розвинена куприкова залоза. У лебедів поперечні вирости країв дзьоба перетворились на зубці для утримання здобичі.

Від гусей лебедів відрізняє ще довша шия, що дозволяє в глибших водах обшукувати дно у пошуках їжі, а також їх величина, адже вони є найбільшими водними птахами. Розмах їх крил досягає двох метрів, а маса може перевищувати п'ятнадцять кілограмів. Якщо розмір такий, як і в гуски, лебедя можна відрізнити за наростом при основі дзьоба. Лапи досить короткі, через що лебеді, пересуваючись по землі, справляють враження незграбних. Зате у них дуже розвинена літальна мускулатура, що дозволяє їм долати тисячі кілометрів на їх щорічних перельотах на південь і назад.

Лебеді тримаються однією парою до кінця життя. Якщо самець чи самиця помирає, інший лебідь не шукає пари вдруге. Потомство виводиться обома батьками, що опікуються своїм молодняком протягом року після народження.

інші мови
Afrikaans: Swaan
አማርኛ: የውሃ ዶሮ
العربية: إوز عراقي
azərbaycanca: Qu quşu
تۆرکجه: قۇ قۇشو
башҡортса: Аҡҡош
беларуская: Лебедзі
беларуская (тарашкевіца)‎: Лебедзі
български: Лебеди
বাংলা: মরাল
བོད་ཡིག: ངང་དཀར།
brezhoneg: Alarc'h
буряад: Хун шубуун
нохчийн: ГӀургӀаз
Cebuano: Cygnus
ᏣᎳᎩ: ᏍᎨᏆ
čeština: Labuť
Cymraeg: Alarch
dansk: Svaner
Ελληνικά: Κύκνος (πτηνό)
English: Swan
Esperanto: Cigno
eesti: Luik
euskara: Beltxarga
فارسی: قو
suomi: Joutsenet
français: Cygne
Frysk: Swannen
Gaeilge: Eala
Gàidhlig: Eala
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: राजहंस
ગુજરાતી: હંસ
客家語/Hak-kâ-ngî: Thiên-ngò
עברית: ברבורים
हिन्दी: हंस (पक्षी)
hrvatski: Labudovi
Հայերեն: Կարապ
interlingua: Cygnus
Bahasa Indonesia: Angsa
Ido: Cigno
Basa Jawa: Banyak
ქართული: გედები
Адыгэбзэ: Къыухэр
қазақша: Аққулар
ಕನ್ನಡ: ಹಂಸ
한국어: 고니속
Перем Коми: Юсь
Кыргызча: Ак куулар
Latina: Cygnus
ລາວ: ຫົງ
lietuvių: Gulbės
latviešu: Gulbji
मैथिली: राजहंस
മലയാളം: അരയന്നം
монгол: Хун
मराठी: हंस
кырык мары: Йӱксӹ
မြန်မာဘာသာ: ငန်း
эрзянь: Локсей
नेपाली: राजहंस
नेपाल भाषा: बःहँय्
Nederlands: Cygnus (geslacht)
norsk nynorsk: Svane
norsk: Svaner
Diné bizaad: Dééłgai
occitan: Cicne
Picard: Chin·nhe
polski: Łabędź
پنجابی: ہنس
português: Cisne
Runa Simi: Yuku
română: Lebădă
русский: Лебеди
संस्कृतम्: हंसः
sardu: Sìsini
sicilianu: Cignu
Scots: Swan
davvisámegiella: Njuvččat
srpskohrvatski / српскохрватски: Labudovi
Simple English: Swan
slovenčina: Cygnus (rod)
slovenščina: Labodi
српски / srpski: Лабудови
Basa Sunda: Soang
svenska: Svanar
Kiswahili: Bata-maji
தமிழ்: அன்னம்
తెలుగు: హంస
ไทย: หงส์
Tagalog: Sisne
Türkçe: Kuğu
татарча/tatarça: Аккошлар
удмурт: Юсь
اردو: مرغابی
oʻzbekcha/ўзбекча: Oqqushlar
vepsän kel’: Joucen
Tiếng Việt: Thiên nga
Winaray: Cygnus
მარგალური: ოლორეფი
ייִדיש: שוואן
中文: 天鹅
Bân-lâm-gú: Thian-gô
粵語: 天鵝