Lance Henriksen

Lance Henriksen
Lance Henriksen cropped.jpg
Lance Henriksen, 2010 Brüksel Uluslararası Fantastik Film Festivali'nde.
DoğumLance James Henriksen
5 Mayıs 1940 (1940-05-05) (78 yaşında)
New York City, New York, ABD Amerika Birleşik Devletleri
Meslekoyuncu, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar1961 - günümüz
Evlilik(ler)Jane Pollack (1995-günümüz)

Lance James Henriksen (d. 5 Mayıs 1940) ABD'li oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

Sanatçı daha çok Yaratık filmi ve Millennium dizisi gibi bilim-kurgu, korku ve aksiyon filmlerindeki rolleriyle tanınır.[1] Henriksen aynı zamanda derin ve emredici özellikler taşıyan sesiyle bilinen bir seslendirme sanatçısıdır.

Henriksen New York'ta doğdu. Babası James Henriksen (doğum adıyla Jim Marino Henriksen, Tønsberg 1910 doğumludur),[2] hayatının çoğunu denizde geçiren Norveçli bir denizci ve aynı zamanda "Icewater" (Buzsuyu) lakaplı bir boksördü. Annesi Margueritte, modellik, garsonluk ve dans işlerinde çalışabilmek için uğraşıyordu[3][4] Ebeveynleri boşandığında sanatçı iki yaşındaydı ve annesi tarafından büyütüldü. Henriksen evi terkedip okulu bıraktığında sadece 12 yaşındaydı. Senaryolar üzerinde çalışmayı düşündüğü 30 yaşına kadar okuma yazma öğrenemedi.[5]

Henriksen ilk iş olarak tiyatrolarda set işçisi olarak çalışmaya başladı. 30'lu yaşlarına geldiğinde prestijli Actors Studio'da eğitime başladı ve 32 yaşında ilk kez It Ain't Easy filminde göründü. Henriksen bundan sonra çok çeşitli yardımcı rolleri canlandırmaya başladı. Steven Spielberg'in Close Encounters of the Third Kind (1977) ve Damien: Omen II (1978) filmleriyle, bir astronotu canlandırdığı The Right Stuff (1983) ve Charles Bronson ile birlikte 1991 yapımı TV filmi Reason for Living: The Jill Ireland Story adlı yapımlarda başarılı bulundu.

James Cameron The Terminator filmini yazarken, Henriksen'i Terminatör karakterini oynaması için düşünmüştü.[6] Ancak rol Arnold Schwarzenegger'e gitti ve Henriksen filmde, küçük bir rol olan Dedektif Hal Vukovich'i canlandırdı. Daha sonra Henriksen en iyi android canlandırmalarından biri olan "Bishop" karakterini canlandırdığı Aliens (1986, diğer bir Cameron filmi) ve Yaratık 3 (1992) filmlerinde oynadı.[7]

Filmografi

Televizyon

  • B.A.D. Cats (1980) - Timothy
  • Ryan's Hope (1980) - Preston Post
  • Cagney & Lacey (1983) - Johnny 'Nose'
  • Hardcastle and McCormick (1983) - Deseau
  • The A-Team (1984) - Mack Dalton
  • Riptide (1984) - John McMasters
  • Legmen (1984) - Finch
  • Cagney & Lacey (1984) - Çavuş King
  • Hardcastle and McCormick (1984) - Josh Fulton
  • Beauty and the Beast (dizi) (1989) - Snow
  • Tales from the Crypt (1990) - Reno Crevice
  • Tales from the Crypt (1991) - Çavuş Ripper
  • Millennium (1996–1999) - Frank Black
  • The X-Files (1999) - Frank Black
  • The Legend of Tarzan (2001) - Kerchack'ın seslendirmesi
  • Static Shock (2004) - voice of Kobra Leader
  • Super Robot Monkey Team Hyperforce Go! (2005) - Mobius Quint'in seslendirmesi
  • IGPX: Immortal Grand Prix (2005) - Andrei Rublev'in seslendirmesi
  • Caminhos do Coração (2007) - Dr. Walker
  • Transformers: Animated (2008–2009) - Lockdown'ın seslendirmesi
  • NCIS (2009) - Şerif Clay Boyd
  • Verizon Droid Commercial (2010)
  • The Avengers: Earth's Mightiest Heroes (2010) - Grim Reaper'ın seslendirmesi
  • Castle (2010)
  • Tron: Uprising (2012)
  • The Last Airbender: Legend of Korra (2012) - Seslendirme

Video oyunları

  • Run Like Hell (2002) - Nick Conner (seslendirme)
  • Red Faction II (2002) - Molov (seslendirme)
  • Four Horsemen of the Apocalypse (2004) - Abaddon (seslendirme)
  • Gun (2005) - Thomas MacGruder (seslendirme)
  • Mass Effect (2007) - Amiral Steven Hackett (seslendirme)
  • Transformers Animated (2008) - Lockdown (seslendirme)
  • The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena (2009) - Dacher (seslendirme)
  • Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) - General Shepherd (seslendirme)
  • Aliens vs. Predator (2010) - Karl Bishop Weyland (seslendirme ve görsellik)
  • Star Wars: The Old Republic (2011) - Jedi Master Gnost-Dural (seslendirme)[8]
  • Mass Effect 2: Arrival (2011) - Amiral Steven Hackett (seslendirme)
  • Mass Effect 3 (2012) - Amiral Steven Hackett (seslendirme)
En otros idiomas
aragonés: Lance Henriksen
العربية: لانس هنريكسن
български: Ланс Хенриксен
čeština: Lance Henriksen
español: Lance Henriksen
français: Lance Henriksen
Bahasa Indonesia: Lance Henriksen
italiano: Lance Henriksen
한국어: 랜스 헨릭슨
Nederlands: Lance Henriksen
português: Lance Henriksen
română: Lance Henriksen
Simple English: Lance Henriksen
Kiswahili: Lance Henriksen
українська: Ленс Генріксен