Unicode

Unicode nyaéta hiji standar industri nu dirancang keur ngizinkeun teks jeung simbol ti kabéh sistem tulisan di dunia keur ditampilkeun jeung dimanipulasi sacara konsisten ku komputer. Dimekarkeun sacara tandem jeung standar Universal Character Set sarta dipublikasikan dina bentuk buku The Unicode Standard. Unicode. . , . . .. ngandung hiji kumpulan karakter, hiji metodologi pengkodean jeung kumpul, . . . ,an standar penyandian karakter, hiji kumpulan bagan kode keur referensi visual, deskripsi sipat karakter contona huruf gedé jeung huruf leutik, hiji kumpulan data referensi berkas komputer, sarta aturan normalisasi, dekomposisi, pambandingan (collation), sarta panggambaran (rendering).

Unicode Consortium, hiji organisasi nirlaba nu ngoordinasikeun pamekaran Unicode ngabogaan tujuan ambisius keur meunang, dina tungtungna, ngagantikeun skéma pangkodéan karakter nu aya maké Unicode jeung skéma Unicode Transformation Format (UTF) na, sabab loba skéma nu aya kiwari ngabogaan katerbatasan ukuran jeung lingkup sarta teu sarasi jeung lingkungan multibahasa. Kasuksésan Unicode ngahijikeun sét karakter geus bawa dina panggunaanna nu luas jeung pradominan dina internasionalisasi jeung lokalisasi parangkat lunak komputer. Standar ieu geus diterapkeun dina téknologi-téknologi kiwari, kaasup XML, basa pamrograman Java, jeung sistem operasi modérn.

Aksara Nusantara di jero Unicode

Aksara-aksara Nusantara nu geus ngabogaan bakuan Unicode nyaéta:

  • aksara Bugis (lontara), Unicode Versi 4.1
  • Aksara Bali, Unicode Versi 5.0
  • Aksara Sunda Kaganga, Unicode Versi 5.1
  • Rejang, Unicode Versi 5.1
  • Aksara Jawa (modérn dan kawi), Unicode Versi 5.2
  • Aksara Batak, Unicode Versi 6.0
Other Languages
Afrikaans: Unicode
Alemannisch: Unicode
አማርኛ: ዩኒኮድ
العربية: يونيكود
অসমীয়া: ইউনিক’ড
asturianu: Unicode
azərbaycanca: Unicode
Boarisch: Unicode
беларуская: Унікод
беларуская (тарашкевіца)‎: Юнікод
български: Уникод
বাংলা: ইউনিকোড
brezhoneg: Unicode
bosanski: Unicode
català: Unicode
ᏣᎳᎩ: ᏳᏂᎪᏛ
کوردی: یوونیکۆد
čeština: Unicode
Чӑвашла: Юникод
Cymraeg: Unicode
dansk: Unicode
Deutsch: Unicode
Ελληνικά: Γιούνικοντ
English: Unicode
Esperanto: Unikodo
español: Unicode
eesti: Unicode
euskara: Unicode
فارسی: یونی‌کد
suomi: Unicode
français: Unicode
Gaeilge: Unicode
galego: Unicode
ગુજરાતી: યુનિકોડ
עברית: יוניקוד
हिन्दी: यूनिकोड
hrvatski: Unikod
magyar: Unicode
Հայերեն: Յունիկոդ
interlingua: Unicode
Bahasa Indonesia: Unicode
Ilokano: Unicode
íslenska: Unicode
italiano: Unicode
日本語: Unicode
Basa Jawa: Unicode
ქართული: უნიკოდი
қазақша: Юникод
ಕನ್ನಡ: ಯುನಿಕೋಡ್
한국어: 유니코드
कॉशुर / کٲشُر: यूनिकोड
Kurdî: Unicode
Кыргызча: Юникод
lietuvių: Unikodas
latviešu: Unikods
олык марий: Unicode
മലയാളം: യൂണികോഡ്
монгол: Юникод
मराठी: युनिकोड
Bahasa Melayu: Unicode
မြန်မာဘာသာ: ယူနီကုဒ်
Plattdüütsch: Unicode
नेपाली: युनिकोड
नेपाल भाषा: युनिकोड
Nederlands: Unicode
norsk nynorsk: Unicode
norsk: Unicode
occitan: Unicode
ਪੰਜਾਬੀ: ਯੂਨੀਕੋਡ
polski: Unikod
português: Unicode
română: Unicode
русский: Юникод
संस्कृतम्: युनिकोड
саха тыла: Юникод
Scots: Unicode
srpskohrvatski / српскохрватски: Unikod
සිංහල: යුනිකෝඩ්
Simple English: Unicode
slovenčina: Unicode
slovenščina: Unicode
shqip: Unicode
српски / srpski: Unikod
svenska: Unicode
తెలుగు: యూనికోడ్
тоҷикӣ: Юникод
Tagalog: Unikodigo
Türkçe: Unicode
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: Unicode
українська: Юнікод
اردو: یونیکوڈ
Tiếng Việt: Unicode
walon: Unicôde
吴语: Unicode
მარგალური: იუნიკოდი
ייִדיש: יוניקאד
Yorùbá: Unicode
中文: Unicode
Bân-lâm-gú: Unicode
粵語: 統一碼