Sipoah


Kugleramme.jpg

Sipoah, Cipoah, nyaéta parabot paranti ngitung asal Cina.[1] Sipoah nyaéta pakakas anu dipaké pikeun ngitung operasi aritematika. Kawas penjumlahan, pengurangan, perkalian, sarta pembagian. Sipoah bisa disebutkeun minangka “komputer kuna”.[2] Di Indonésia sipoa leuwih dipikawanoh kalayan ngaran sempoa, sedengkeun di masarakat Cina sipoah leuwih dipikawanoh kalayan ngaran "suan pan" (papan berhitung) sarta mindeng dipaké dina itungan dagang.[2]

Déskripsi

Sipoah diwangun ti susunan sawatara siki sarigsig kai paralél anu perenahna dina hiji carangka atawa pigura.[2] Susunan sarigsig ieu biasana kabagi jadi dua jajar. Anu dipisahkeun ku hiji pangwates anu arahna ajeg lempeng kalayan sarigsig tadi.[2] Dina barisan anu perenahna di handapeun pangwates saban sarigsig ngeusi lima siki manik-manik, sedengkeun barisan anu perenahna di luhur pangwates, saban sarigsig ngeusi dua siki manik-manik.[2] Sarigsig téh perenahna aya di pangkatuhuna ngawakilan satuan-satuanna, atawa saban manik-manik nilaina téh hiji.[2] Sarigsig anu aya di belah kéncana ngawakilan puluhan nepi ka saban manik-manik nilaina téh sapuluh , sarta kitu saterusna, ka arah kénca saban sarigsig ngawakilan kelompok bilangan kalipetan sapuluh. Kitu ogé dina sarigsig anu perenahna dina bagian katuhu luhur pangwates luhur ogé nilaina hijian , tapi saban manik-manik ngawakilan angka lima.[2] Jeruji palebah kéncana ogé nilaina puluhan, atawa saban manik nilaina lima puluh sarta saterusna.[2]

Other Languages
Afrikaans: Abakus
العربية: معداد
asturianu: Ábacu
Aymar aru: Jakhuña
azərbaycanca: Abak
تۆرکجه: چؤرتکه
беларуская: Абак
беларуская (тарашкевіца)‎: Абак
български: Абак (сметало)
Bislama: Abakus
буряад: Сампин
català: Àbac
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Sáung-buàng
čeština: Počítadlo
Ελληνικά: Άβακας
English: Abacus
español: Ábaco
eesti: Abakus
euskara: Abako
فارسی: چرتکه
suomi: Helmitaulu
français: Boulier
Gaeilge: Abacas
贛語: 算盤
galego: Ábaco
ગુજરાતી: મણકાઘોડી
עברית: חשבונייה
हिन्दी: गिनतारा
hrvatski: Abak
magyar: Abakusz
Հայերեն: Աբակ (տախտակ)
interlingua: Abaco
Bahasa Indonesia: Sempoa
Ido: Abako
italiano: Abaco
日本語: アバカス
Patois: Abakos
Basa Jawa: Simpoa
Gĩkũyũ: Abacus
қазақша: Абак
ភាសាខ្មែរ: ក្បាច់គិតលេខ
한국어: 주판
Latina: Abacus
Lingua Franca Nova: Abaco
Limburgs: Tèlraam
lietuvių: Abakas
latviešu: Skaitīkļi
македонски: Абакус
മലയാളം: മണിച്ചട്ടം
монгол: Сампин
Bahasa Melayu: Sempoa
Mirandés: Ábaco
မြန်မာဘာသာ: ပေသီး
नेपाली: अबाकस
Nederlands: Abacus (rekentuig)
norsk nynorsk: Kuleramme
ਪੰਜਾਬੀ: ਅਬੈਕਸ
Piemontèis: Àbaco
português: Ábaco
română: Abac
русский: Абак
sicilianu: Badduttuleri
Scots: Abacus
سنڌي: آباڪس
srpskohrvatski / српскохрватски: Abakus (računanje)
Simple English: Abacus
slovenščina: Abak
shqip: Abakusi
српски / srpski: Абакус (рачунање)
svenska: Abakus
Kiswahili: Abakasi
తెలుగు: అబాకస్
тоҷикӣ: Абак
Tagalog: Abakus
Türkçe: Abaküs
українська: Абак (рахівниця)
اردو: گنتارا
oʻzbekcha/ўзбекча: Abak
Tiếng Việt: Bàn tính
Winaray: Abacus
吴语: 算盘
isiXhosa: I-abacus
中文: 算盘
Bân-lâm-gú: Sǹg-pôaⁿ
粵語: 算盤