Loka Warisan Dunya

Lambang Komiteu Warisan Dunya, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)

Loka Warisan Dunya UNESCO (UNESCO World Heritage Site) nyaéta loka/patempatan (kayaning leuweung, gunung, situ, pulo, gurun, tugu, wangunan, kompléks, atawa kota) anu ku United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) diasupkeun kana béréndélan anu ngandung signifikansi budaya jeung fisik istiméwa (baca béréndélan Loka Warisan Dunya).[1] Ieu béréndélan dikokolakeun ku Program Warisan Dunya internasional anu diurus ku Komiteu Warisan Dunya (World Heritage Committee) UNESCO, anu dieusi ku 21 nagara-nagara anggota UNESCO anu dipilih dina Sidang Umum.[2] Ieu program ngatalogkeun, méré ngaran, jeung mulasara loka-loka anu mibanda ajén anu kacida pentingna sacara budaya atawa alam pikeun kamanusaan. Sababaraha loka bisa ogé narima sumbangan ti Dana Warisan Dunya (World Heritage Fund). Ieu program diadegkeun dina Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage,[3] anu diadopsi ku Konferénsi Umum UNESCO ping 16 Nopémber 1972. Ti harita, 191 nagara anggota ngaratifikasi ieu Konvénsi.

Taun 2014, geus aya 1007 loka anu adup daptar: 779 budaya, 197 alam, jeung 31 wangunan di 161 nagara anggota.[4][5] Dumasar lobana, Italia minangka anu panglobana (50 loka), dituturkeun ku Cina (47), Spanyol (44), Prancis (39), Jérman (39), Méksiko (32), jeung India (32).

Baca ogé

  • Béréndélan Loka Warisan Dunya
  • UNESCO Intangible Cultural Heritage Lists
Other Languages
Alemannisch: UNESCO-Welterbe
azərbaycanca: Ümumdünya irsi
Boarisch: UNESCO-Wödeabe
беларуская (тарашкевіца)‎: Сусьветная спадчына ЮНЭСКО
brezhoneg: Glad bedel
客家語/Hak-kâ-ngî: Sṳ-kie Vì-sán
hornjoserbsce: Swětowe herbstwo
Bahasa Indonesia: Situs Warisan Dunia UNESCO
日本語: 世界遺産
қазақша: Әлемдік мұра
한국어: 세계유산
Lëtzebuergesch: Weltierfschaft
монгол: Дэлхийн өв
Bahasa Melayu: Tapak Warisan Dunia
Plattdüütsch: List vun dat Weltarv
Nedersaksies: Wealdarfgoodlieste
Nederlands: Werelderfgoed
norsk nynorsk: Verdsarv
саха тыла: Аан дойду Утума
srpskohrvatski / српскохрватски: Svjetska baština
Simple English: World Heritage Site
српски / srpski: Светска баштина
svenska: Världsarv
Kiswahili: Urithi wa Dunia
Türkçe: Dünya Mirası
татарча/tatarça: Бөтендөнья мирасы
oʻzbekcha/ўзбекча: Jahon merosi
Tiếng Việt: Di sản thế giới
吴语: 世界遗产
中文: 世界遗产
粵語: 世界遺產