Kong Hu Cu

Kong Hu Cu atawa Kung Fu Tze atawa Konfusius, sakapeung mindeng ogé disebut Kongcu (Hanzi: 孔夫子、孔子, hanyu pinyin: Kongfuzi、Kongzi) (551 SM479 SM) nyaéta saurang guru atawa jalma wijaksana anu kaceluk sarta ogé filsuf sosial Tiongkok. Falsafahna mentingkeun moralitas pribadi sarta pamaréntahan, sarta jadi populér alatan dasarna anu kuat dina sipat-sipat tradisonal Tionghoa. Ku para pangagem ageman Kong Hu Cu, manéhna diaku minangka nabi.

Pangaruh Kong Hu Cu kana peradaban Tiongkok henteubisa dianggap énténg; ajaranana geus ngalegaan ka Jepang, Koréa sarta Viétnam, hususna ngaliwatan Konfusianisme, doktrin anu dimekarkeun murid-muridna sarta para koméntator.

Biografi singket

Kulawarga Kong Hu Cu

Kong Hu Cu nyaéta anak bungsu Shu Liang He. Manéhna miboga 9 lanceuk awéwé sarta saurang lanceuk lalaki anu cacad suku nu ngaranna Meng-pi. Indungna ngaranna Yan Zheng Zai. Manéhna lahir tanggal 27 Ba Yue (bulan 8) 551 Saméméh Maséhi di nagri Lu, Dayeuh Zou Yi, Désa Chang Ping di léngkob Kong Song (kiwari jazirah Shandong dayeuh Qu Fu). Ngaran leutikna nyaéta Qiu anu hartina pasir kalayan landihan Zong Ni nu hartina anak kadua ti pasir Ni, manéhna kawin ka puteri Nagri Song anu boga marga Jian Guan. Tina hasil kawin ieu, Kong Hu Cu boga anak anu dingaranan Li anu hartina lauk guramé kalayan landihan Bo Yu. Dibéré ngaran kitu alatan dina kalahiran anakna ieu manéhna geus dibekelan lauk guramé ku Raja Ngora Nagri Lu anu ngarannaa Lu Zhao Gong. Sajaba Li, Kong Hu Cu masih miboga dua urang anak awéwé nu mana anu saurang jadi pamajikan Gong Ye Chang, murid manéhna.

Kronologi dumasar taun

  • Umur 3 taun bapana, Shu Liang He, pupus
  • Umur 6 taun geus némbongkeun sipat-sipat kanabianana; mangsa ulin, sok gumbira ngajak sarta mingpin babaturanana niru jelema ngalakonan ibadah.
  • Umur 15 taun manéhna geus mibanda sumanget diajar anu rosa.
  • Umur 19 taun kawin jeung saurang wanoja ti marga Jian Guan ti Nagri Song.
  • Umur 20 taun diangkat jadi Menteri lumbung ku Kulawarga Badag Ji.
  • Umur 21 taun dibéré kasinugrahan saurang anak lalaki anu dibéré ngaran Li kalayan landian Bo Yu.
  • Umur 24 taun, indungna pupus. Manéhna kapapaténan salila 3 taun. Layon dua kolotna dikubur di gunung Fang Shan. Sanggeus réngsé mangsa kapapaténan manéhna geus loba narima murid.
  • Umur 29 taun manéhna diajar musik ka Shi Xiang, saurang guru musik nu kasohor.
  • Umur 30 taun dibiruyungan dua urang muridna; Nan-gong Jing-shu jeung Meng Yi Zi (duanana anak bangsawan badag kulawarga Meng, nyaéta Meng-xi Zi. Manéhna nganjang ka ibukota Nagri Zhou, di ditu manéhna papanggih jeung nu ngajaga pabukon karajaan nu ngaranna Lao jeung guru musik nu ngaranna Chang Hong.
  • Umur 35 taun manéhna indit ka nagri Qi alatan di nagri Lu lumangsung karaman sarta Raja ngorana Lu Zhao Gong kabur ka nagri Qi. Mangsa harita nagri Qi diparéntah ku Raja Ngora Qi Jing Gong jeung Perdana Mantrna Anu Ying atawa Yan ping Zhong anu kaceluk pinter.
  • Umur 36 taun manéhna balik ka nagri Lu sarta neruskeun ngatik murid-muridna.
  • Umur 51 taun nepi ka 55 taun manéhna aktif dina pamaréntahan anu mangsa harita Raja Ngorana nyaéta Lu Ding Gong. Manéhna kungsi nyekel kalungguhan Walikota Zhong Dou sarta Mantri Pakasaban Umum. Kalungguhan anu pangluhurna sarta pamungkas nyaéta minangka Perdana Mantri ngarangkep Mantri Kahakiman (Da Si Kou).
  • Umur 56 taun dina poé Atuh Zhi ninggalkeun nagri Lu sarta ngamimitian pangumbaraanana ka rupa-rupa nagara minangka Tian Zhi Mu Duo (Genta Rohani Pangéran). Tian (Pangéran Anu Maha Esa) geus ngutus manéhna jadi Nabi Sagala Mangsa, Anu Pepek, Badag sarta Sampurna (Ji Da Cheng). Manéhna ngumbara leuwih kurang 13 taun.
  • Taun 483 SM Li atawa Bo Yu, anakna maot
  • Taun 482 SM Yan Hui, murid anu pangmajuna sarta diharepkeun jadi panerus manéhna puput umur.
  • Taun 481 SM salah saurang pagawé Kulawarga Badag Ji Kang Zi geus maéhan Qi Lin dina paburuan Raja Ngora Lu Ai Gong.
  • Ahir taun 480 SM Zi Lu atawa Zhong Yu (murid manéhna anu gagah, wani tur pinuh kejujuran) gugur di Nagri Wei alatan di dinya lumangsung karaman.
  • Tanggal 18 Erl Yue (bulan dua) Khonghucu pupus.
  • Para Raja Ngora Lu anu maréntah salila mangsa hirup Khonghucu nyaéta: Lu Xiang Gong, Lu Zhao Gong, Lu Ding Gong jeung nu pamungkas Lu Ai Gong.
Other Languages
Afrikaans: Konfusius
Alemannisch: Konfuzius
አማርኛ: ኮንግ-ፉጸ
aragonés: Confucio
Ænglisc: Confucius
العربية: كونفوشيوس
ܐܪܡܝܐ: ܩܘܢܦܘܫܝܘܣ
asturianu: Confuciu
Aymar aru: Confucius
azərbaycanca: Konfutsi
تۆرکجه: کونفوسیوس
башҡортса: Конфуций
Boarisch: Konfuzius
žemaitėška: Konfucėjos
Bikol Central: Confucius
беларуская: Канфуцый
беларуская (тарашкевіца)‎: Канфуцый
български: Конфуций
भोजपुरी: कन्फ्यूशियस
Bislama: Confucius
bamanankan: Confucius
བོད་ཡིག: ཁུང་ཙི།
brezhoneg: Konfusius
bosanski: Konfucije
буряад: Күнзы
català: Confuci
Chavacano de Zamboanga: Confucius
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Kūng-cṳ̄
нохчийн: Конфуций
Cebuano: Confucio
corsu: Confuciu
Nēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ: ᑯᓐᕗᓯ
čeština: Konfucius
Чӑвашла: Конфуци
Cymraeg: Conffiwsiws
dansk: Konfutse
Deutsch: Konfuzius
Zazaki: Konfuçyus
dolnoserbski: Konfucius
ދިވެހިބަސް: ކޮންފޫޝާ
Ελληνικά: Κομφούκιος
English: Confucius
Esperanto: Konfuceo
español: Confucio
eesti: Kong Fuzi
euskara: Konfuzio
estremeñu: Confúciu
فارسی: کنفوسیوس
suomi: Kungfutse
Võro: Kong Fuzi
Na Vosa Vakaviti: Confucius
føroyskt: Konfusius
français: Confucius
arpetan: Confucius
Frysk: Konfusius
Gaeilge: Confúicias
贛語: 孔子
Gàidhlig: Confucius
galego: Confucio
Avañe'ẽ: Konfúsio
Bahasa Hulontalo: Kong Hu Cu
ગુજરાતી: કન્ફ્યુશિયસ
Hausa: Confucius
客家語/Hak-kâ-ngî: Khúng-chṳ́
עברית: קונפוציוס
Fiji Hindi: Confucius
hrvatski: Konfucije
hornjoserbsce: Konfucius
Kreyòl ayisyen: Confucius
magyar: Konfuciusz
Հայերեն: Կոնֆուցիոս
interlingua: Confucio
Bahasa Indonesia: Kong Hu Cu (filsuf)
Interlingue: Konfuzius
Ilokano: Confucius
Ido: Kong Zi
íslenska: Konfúsíus
italiano: Confucio
ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ/inuktitut: Kunpusiusi
日本語: 孔子
Patois: Kanfyuushos
la .lojban.: kongzi
Basa Jawa: Kong Hu Cu
ქართული: კონფუცი
Qaraqalpaqsha: Konfutsiy
Taqbaylit: Confucius
Kabɩyɛ: Confucius
қазақша: Құң-зы
kalaallisut: Konfusiusi
ភាសាខ្មែរ: ខុង ជឺ
한국어: 공자
kurdî: Konfusyus
kernowek: Confucius
Кыргызча: Конфуций
Latina: Confucius
Ladino: Konfusio
Lëtzebuergesch: Konfuzius
Lingua Franca Nova: Kongzi
Limburgs: Confucius
Ligure: Confucio
lumbaart: Confuci
lietuvių: Konfucijus
latviešu: Konfūcijs
मैथिली: कन्फुसियस
Basa Banyumasan: Konfusius
Malagasy: Confucius
Baso Minangkabau: Konfusius
македонски: Конфучиј
монгол: Күнз
Bahasa Melayu: Confucius
Malti: Konfuċju
Mirandés: Confúcio
မြန်မာဘာသာ: ကွန်ဖြူးရှပ်
مازِرونی: کونفوسیوس
Napulitano: Confucio
Plattdüütsch: Konfuzius
Nedersaksies: Konfusius
नेपाली: कन्फुसियस
Nederlands: Confucius
norsk nynorsk: Konfutse
norsk: Konfucius
Novial: Kongzi
Nouormand: Confucius
occitan: Confuci
ଓଡ଼ିଆ: କନଫୁସିଅସ
Pangasinan: K'ung-Tzu
Kapampangan: Confucius
Deitsch: Konfyuschus
Norfuk / Pitkern: Konfucii
polski: Konfucjusz
Piemontèis: Confucio
پنجابی: کنفیوشس
Ποντιακά: Κομφούκιον
português: Confúcio
Runa Simi: Khunfuqi
rumantsch: Confucius
Romani: Confucius
română: Confucius
armãneashti: Confutsiu
русский: Конфуций
русиньскый: Конфуцій
саха тыла: Конфуций
sardu: Confutziu
sicilianu: Cunfuciu
Scots: Confucius
Sängö: Confucius
srpskohrvatski / српскохрватски: Konfucije
Simple English: Confucius
slovenčina: Konfucius
slovenščina: Konfucij
Gagana Samoa: Konefasia
Soomaaliga: Confucius
shqip: Konfuci
српски / srpski: Конфучије
Sesotho: Konfuzius
Seeltersk: Confucius
svenska: Konfucius
Kiswahili: Konfusio
ślůnski: Kůnfucyjus
тоҷикӣ: Конфутсий
Türkmençe: Konfusiý
Tagalog: Confucius
Tok Pisin: Kongzi
Türkçe: Konfüçyüs
татарча/tatarça: Конфуций
reo tahiti: Confucius
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: كۇڭزى
українська: Конфуцій
اردو: کنفیوشس
oʻzbekcha/ўзбекча: Konfutsiy
vèneto: Confucio
Tiếng Việt: Khổng Tử
West-Vlams: Confucius
Volapük: Confucius
Winaray: Confucius
Wolof: Confucius
吴语: 孔子
хальмг: Конфуций
isiXhosa: UConfucius
მარგალური: კონფუცი
ייִדיש: קאנפוציוס
Yorùbá: Kọnfukiọsi
Vahcuengh: Gungjswj
Zeêuws: Confucius
中文: 孔子
文言: 孔子
Bân-lâm-gú: Khóng-chú
粵語: 孔子