Luanët e detit

Luanët e detit
Luani i detit i Kalifornisë (Zalophus californianus)
Luani i detit i Kalifornisë (Zalophus californianus)
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Caniformia
Mbifamilja: Pinnipedia
Familja: Otariidae
Nënfamilja: Otariinae
Gjinitë

Eumetopias
Neophoca
Otaria
Phocarctos
Zalophus

Luanët e detit janë gjitarë deti të karakterizuar nga llapat e jashtme të veshit, pendët notuese të përparme të gjata, aftësa për të ecur me katrat, dhe nga flokët e trashë dhe të shkurtër. Së bashku me fokat me gëzof, përbëjnë familjen e fokave me veshë (lat. Otariidae). Shtihen nga ujrat nënpolar deri tek ujrat tropikal të të gjithë oqeaneve në të dy hemisferat, duke munguar dukshëm në veri të Atlantikut. [1]

Kanë një jetëgjatësi mesatare prej 20 deri në 30 vjet. Një luan deti i Kalifornisë mashkull peshon mesatarisht rreth 300 kg dhe është rreth 2.4 m i gjatë, ndërsa një femër peshon rreth 100 kg dhe është rreth 1,8 m e gjatë. Luani më i madh i detit është luani i detit i Shtellerit, i cili mund të peshoj 1,000 kg dhe rritet deri në 3 m. Luanët e detit konsumojnë sasi të mëdha të ushqimit në një kohë dhe janë të njohur për ngrënien me ushqim që peshon sa 5-8% e peshës së tyre trupore (6,8-15,9 kg) në një të ushqyer të vetëm.

Taksonomia

Nënrendi Pinnipedia

  • Familja Otariidae
    • Nënfamilja Arctocephalinae
      • Gjinia Arctocephalus (fokat me gëzof jugore; tetë lloje)
      • Gjinia Callorhinus (fokat me gëzof veriore; një lloj)
    • Nënfamilja Otariinae
      • Gjinia Eumetopias
        • Luani i detit i Shtellerit, E. jubatus
      • Gjinia Neophoca
        • Luani i detit i Australisë, N. cinerea
      • Gjinia Otaria
        • Luani i detit i Amerikës Jugore, O. flavescens
      • Gjinia Phocarctos
        • Luani i detit i Zelandës së Re, P. hookeri
      • Gjinia Zalophus
        • Luani i detit i Kalifornisë, Z. californianus
        • Luani i detit i Japonisë, Z. japonicus – i zhdukur (vitet 1950)
        • Luani i detit i Galapagosit, Z. wollebaeki
  • Familja Phocidae: fokat e vërteta (ose pa veshë)
  • Familja Odobenidae: trikekët
Other Languages
العربية: أسد البحر
azərbaycanca: Dəniz şirləri
български: Морски лъвове
brezhoneg: Morleon
bosanski: Morski lav
català: Lleó marí
English: Sea lion
Esperanto: Marleono
español: Otariinae
euskara: Itsas lehoi
français: Otariinae
Gaeilge: Rón mór
עברית: אריות ים
hrvatski: Morski lavovi
Հայերեն: Ծովառյուծներ
interlingua: Otariinae
Bahasa Indonesia: Singa laut
Ido: Otario
italiano: Otariinae
日本語: アシカ
ქართული: ზღვის ლომი
lietuvių: Jūrų liūtai
latviešu: Jūras lauva
မြန်မာဘာသာ: ပင်လယ်ဖျံ
Nāhuatl: Amiztli
Nederlands: Zeeleeuwen
norsk nynorsk: Sjøløver
português: Leão-marinho
русский: Морские львы
srpskohrvatski / српскохрватски: Morski lav
Simple English: Sea lion
slovenščina: Morski levi
српски / srpski: Морски лав
Tagalog: Leon-dagat
українська: Морські леви
Tiếng Việt: Sư tử biển
吴语: 海狮
中文: 海獅
Bân-lâm-gú: Hái-sai
粵語: 海獅