Tom Jones

Tom Jones
Tom Jones concert.jpg
Základné informácie
Popis umelca spevák
Rodné meno Thomas Jones Woodward
Umelecké mená Tom Jones
Narodenie 7. jún 1940 (77 rokov)
Pontypridd, Wales, Spojené kráľovstvo, Spojené kráľovstvo
Pôsobenie 1963 – súčasnosť
Žáner pop, soul
Vydavateľstvá Decca Records
Parrot Records
Tower Records
Interscope Records
Columbia/EMI Records
EMI Records
Mercury Records
Polydor
Recorded Delivery Records
Epic Records
Jive Records
Dover Records
ZTT Records
Gut Records
V2 Records
S-Curve Records
Webstránka Oficiálna stránka

Sir Thomas Jones Woodward, OBE [1] (* 7. jún 1940, Pontypridd, Wales, Spojené kráľovstvo), známy pod umeleckým menom Tom Jones, je britský spevák a herec, ktorý má od roku 1965 predaných viac ako 100 miliónov hudobných nosičov. [2]

Hudobná kariéra Toma Jonesa začala v 60. rokoch 20. storočia. Začínal ako rokenrolový spevák a hráč na bicie nástroje. Svoje prvé hity nahral v roku 1964, v roku 1965 sa stal držiteľom svojej prvej ceny Grammy. V roku 1965 jeho piesne zazneli aj vo filmoch What's New Pussycat? a v bondovke s názvom Thunderball. Od roku 1969 moderoval svoju vlastnú televíznu show, ktorá sa nahrávala v Londýne a v Los Angeles. V 70. rokoch vystupoval v Spojených štátoch, niekoľko sezón účinkoval aj v Las Vegas, kde naspieval piesne aj v štýle country. Jeho prvým hitom bola skladba „It's Not Unusual“ a medzi jeho najznámejšie piesne patria „Green Green Grass of Home“, „Delilah“, „She's A Lady“, Help Yourself" či „Sex Bomb“.

Diskografia

Štúdiové albumy

  • 1965 - Along came Jones
  • 1965 - What's New Pussycat
  • 1965 - A-tom-ic Jones
  • 1965 - It's Not Unusual
  • 1966 - From The Heart
  • 1966 - Green Green Grass Of Home
  • 1967 - Funny Familiar Forgotten Feelings
  • 1967 - 13 Smash Hits
  • 1968 - Delilah
  • 1968 - The Tom Jones Fever Zone
  • 1968 - Help Yourself
  • 1970 - Tom
  • 1970 - This Is Tom Jones
  • 1970 - I (Who Have Nothing)
  • 1971 - Tom Jones Sings She's A Lady
  • 1972 - Close Up
  • 1973 - The Body and Soul of Tom Jones
  • 1974 - Somethin' Bout You Baby I Like
  • 1975 - Memories Don't Leave Like People Do
  • 1977 - Say You'll Stay Until Tomorrow
  • 1977 - What A Night
  • 1978 - The Country Side of Tom Jones
  • 1979 - Rescue Me
  • 1979 - Do You Take This Man
  • 1981 - Darlin'
  • 1982 - Country
  • 1983 - Don't Let Our Dreams Die Young
  • 1984 - Love Is on the Radio
  • 1985 - Tender Loving Care
  • 1989 - At This Moment
  • 1991 - Carrying A Torch
  • 1994 - The Lead And How To Swing It
  • 1998 - From The Vaults
  • 1999 - Reload
  • 2002 - Mr. Jones
  • 2004 - Tom Jones & Jools Holland
  • 2008 - 24 Hours

Koncertné albumy

  • 1967 - Tom Jones Live! At The Talk Of The Town
  • 1969 - Tom Jones Live In Las Vegas
  • 1971 - Tom Jones Live At Caesar's Palace [3] [4]

Kompilácie

  • 1973 - Tom Jones Greatest Hits
  • 1975 - The Tenth Anniversary Album of Tom Jones - 20 Greatest Hits
  • 2003 - The Definitive Tom Jones
  • 2003 - Reloaded: Greatest Hits
  • 2006 - Greatest Hits: The Platinum Edition
  • 2007 - The Signature Collection: Tom Jones
Iné jazyky
العربية: توم جونز
مصرى: توم جونز
azərbaycanca: Tom Cons
български: Том Джоунс
català: Tom Jones
čeština: Tom Jones
Cymraeg: Tom Jones
dansk: Tom Jones
Deutsch: Tom Jones
Ελληνικά: Τομ Τζόουνς
Esperanto: Tom Jones
eesti: Tom Jones
euskara: Tom Jones
فارسی: تام جونز
suomi: Tom Jones
עברית: טום ג'ונס
hrvatski: Tom Jones
magyar: Tom Jones
Bahasa Indonesia: Tom Jones (penyanyi)
lietuvių: Tom Jones
مازِرونی: تام جونز
Nederlands: Tom Jones (zanger)
norsk: Tom Jones
português: Tom Jones
Simple English: Tom Jones (singer)
shqip: Tom Jones
српски / srpski: Том Џоунс (певач)
svenska: Tom Jones
Tagalog: Tom Jones
українська: Том Джонс
Tiếng Việt: Tom Jones (ca sĩ)
中文: 湯·鍾士