Giulietta Masina

Giulietta Masina
Giulietta Masina (1966).jpg
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
San Giorgio di Piano, Italia Modificați la Wikidata
Decedată (73 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Roma, Italia[3] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFederico Fellini () Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Italy.svg Italia Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de teatru[*]
actriță de film[*] Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Sapienza din Roma
Alte premii
Cannes Film Festival Award for Best Actress[*] (1957) pentru Nights of Cabiria[*] Modificați la Wikidata
Semnătură
Signature Giulietta Masina.png
Prezență online

Giulietta Masina (n. 22 februarie 1921 - d. 23 martie 1994) a fost o actriță italiană de teatru și film, soția celebrului regizor Federico Fellini. Pentru rolul din Nopțile Cabirieia fost distinsă la festivalul de la Cannes (1957) cu premiul pentru Cea mai bună actriță și a fost nominalizată în 1959 la Premiul BAFTA.

Filmografie

  • 1946 Paisà -
  • 1948 Senza pietà - Marcella
  • 1950 Persiane chiuse - Pippo
  • 1950 Luci del varietà - Melina Amour
  • 1951 Sette ore di guai - fiica lui Romolini
  • 1951 Cameriera bella presenza offresi... - Ermelinda
  • 1952 Wanda la peccatrice - Nadina
  • 1952 Lo sceicco bianco - Cabiria, prostituata
  • 1952 Europa '51 - Passerotto
  • 1953 Ai margini della metropoli - Gina Ilari
  • 1954 La Strada - Gelsomina
  • 1954 Donne proibite - Rosita
  • 1955 Escrocii - (Il bidone) - Iris, r: Federico Fellini
  • 1957 Nopțile Cabiriei (Le notti di Cabiria) - Cabiria Ceccarelli, r: Federico Fellini
  • 1958 Fortunella - Nanda Diotallevi
  • 1959 Nella città l'inferno - Lina
  • 1960 La grande vie - Doris Putzke
  • 1965 Julietta spiritelor [4] (Giulietta degli spiriti), - Giulietta Boldrini, r: Federico Fellini
  • 1969 Nebuna din Chaillot (The Madwoman of Chaillot) - Gabrielle
  • 1985 Perinbaba -
  • 1986 Ginger e Fred - Amelia Bonetti (Ginger)
  • 1991 Aujourd'hui peut-être - Bertille
Alte limbi
azərbaycanca: Cülyetta Mazina
беларуская: Джульета Мазіна
български: Джулиета Мазина
čeština: Giulietta Masina
Esperanto: Giulietta Masina
français: Giulietta Masina
Bahasa Indonesia: Giulietta Masina
Latina: Iulia Masina
Lëtzebuergesch: Giulietta Masina
नेपाल भाषा: मसिना
Nederlands: Giulietta Masina
português: Giulietta Masina
srpskohrvatski / српскохрватски: Giulietta Masina
Simple English: Giulietta Masina
slovenčina: Giulietta Masina
українська: Джульєтта Мазіна
Tiếng Việt: Giulietta Masina