Svaner

«Svane» omdirigerer hit. For stjernebildet, se Svanen.
Svaner
Knoppsvane, Cygnus olor
Knoppsvane, Cygnus olor
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cygnus
Garsault, 1764
Cygnini
Norsk(e) navn:svaner
Biologisk klassifikasjon:
Rike:Dyreriket
Rekke:Ryggstrengdyr
Klasse:Fugler
Orden:Andefugler
Familie:Andefamilien
Underfamilie:Svaner og gjess
Antall arter:6
Habitat:terrestrisk og akvatisk
Utbredelse:kosmopolitisk
Delgrupper:

Svaner (Cygnus) er ei gruppe av andefamilien og utgjør sammen med gjess gruppa svaner og gjess.

Svaner er de største fuglene i andefamilien, og er blant de største flygende fuglene, kan veie opptil 15 kg. Kjønnene har like fjærdrakter, men hannen er generelt større og tyngre enn hunnen. Alle arter på den nordlige halvkula har kvit fjærdrakt, mens de på den sørlige halvkula har ei blanding av svart og kvit.

De fleste svanene lever på den nordlige halvkula i tempererte områder, sjelden i tropiske regioner. Fire (eller fem) arter lever på den sørlige halvkula, to i Australia og New Zealand, og to i Sør-Amerika.

Disse fuglene lever ved kysten, innsjøer og elver, men også på land. De er nesten helt planteetende, men kan ete små mengder akvatiske dyr. Svaner danner monogame par som varer i mange år, i mange tilfeller livet ut. Reiret er på bakken og omtrent en meter i diameter. I motsetning til mange av de andre andefuglene, deltar hannen både i bygginga av reiret og ruginga.

Inndeling

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Carboneras (2018).[1] Norske navn på arter følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008, 2017).[2][3] Eventuelle benevnelser i parentes er kun midlertidige beskrivelser, i påvente av et offisielt navn på arten.

Treliste
Andre språk
norsk nynorsk: Svane
dansk: Svaner
svenska: Svanar
Адыгэбзэ: Къыухэр
Afrikaans: Swaan
አማርኛ: የውሃ ዶሮ
العربية: إوز عراقي
asturianu: Cygnus (xéneru)
azərbaycanca: Qu quşu
تۆرکجه: قۇ قۇشو
বাংলা: মরাল
Bân-lâm-gú: Thian-gô
башҡортса: Аҡҡоштар
беларуская: Лебедзі
беларуская (тарашкевіца)‎: Лебедзі
български: Лебеди
བོད་ཡིག: ངང་དཀར།
brezhoneg: Alarc'h
буряад: Хун шубуун
Cebuano: Cygnus
čeština: Labuť
Cymraeg: Alarch
davvisámegiella: Njuvččat
Deutsch: Schwäne
Diné bizaad: Dééłgai
eesti: Luik
Ελληνικά: Κύκνος (πτηνό)
English: Swan
эрзянь: Локсей
Esperanto: Cigno
euskara: Beltxarga
فارسی: قو
français: Cygne
Frysk: Swannen
Gaeilge: Eala
Gàidhlig: Eala
ગુજરાતી: હંસ
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: राजहंस
客家語/Hak-kâ-ngî: Thiên-ngò
한국어: 고니속
հայերեն: Կարապ
हिन्दी: हंस (पक्षी)
hrvatski: Labudovi
Ido: Cigno
Bahasa Indonesia: Angsa
interlingua: Cygnus
עברית: ברבורים
Basa Jawa: Banyak
ಕನ್ನಡ: ಹಂಸ
ქართული: გედები
қазақша: Аққулар
Kiswahili: Bata-maji
Кыргызча: Ак куулар
кырык мары: Йӱксӹ
ລາວ: ຫົງ
Latina: Cygnus
latviešu: Gulbji
lietuvių: Gulbės
मैथिली: राजहंस
മലയാളം: അരയന്നം
मराठी: हंस
მარგალური: ოლორეფი
Baso Minangkabau: Angso
монгол: Хун
မြန်မာဘာသာ: ငန်း
Nederlands: Cygnus (geslacht)
नेपाली: राजहंस
नेपाल भाषा: बःहँय्
日本語: ハクチョウ
нохчийн: ГӀургӀаз
occitan: Cicne
oʻzbekcha/ўзбекча: Oqqushlar
پنجابی: ہنس
Перем Коми: Юсь
Picard: Chin·nhe
polski: Łabędź
português: Cisne
română: Lebădă
Runa Simi: Yuku
русский: Лебеди
संस्कृतम्: हंसः
sardu: Sìsini
Scots: Swan
sicilianu: Cignu
Simple English: Swan
slovenčina: Cygnus (rod)
slovenščina: Labodi
српски / srpski: Лабудови
srpskohrvatski / српскохрватски: Labudovi
Basa Sunda: Soang
suomi: Joutsenet
Tagalog: Sisne
தமிழ்: அன்னம்
татарча/tatarça: Аккошлар
తెలుగు: హంస
ไทย: หงส์
ᏣᎳᎩ: ᏍᎨᏆ
Türkçe: Kuğu
удмурт: Юсь
українська: Лебідь
اردو: مرغابی
vepsän kel’: Joucen
Tiếng Việt: Thiên nga
Winaray: Cygnus
ייִדיש: שוואן
粵語: 天鵝
中文: 天鹅
ГӀалгӀай: ГIургIажаш