Dana International

Dana International
Dana International 2008 Eurovision.jpg
Fødtירון כהן
2. februar 1972 (45 år)
Tel Aviv
Yrke Sanger, låtskriver
Nasjonalitet Israel
Sjangerpopmusikk

Sharon Cohen, født Yaron Cohen den 2. februar 1972 og kjent under artistnavnet Dana International, er en popsanger fra Israel som fikk sitt internasjonale gjennombrudd da hun representerte hjemlandet og vant finalen i Eurovision Song Contest 1998 med « Diva». Året etter fremførte hun «Dror yikra» og «Free» som pauseunderholdning i finalen i Eurovision Song Contest 1999. I 2011 fremførte Dana sin egen melodi « Ding Dong» i semifinalen til Eurovision Song Contest. Melodien kvalifiserte seg ikke til finalen.

Karrieren til Dana International begynte derimot i 1992 og har siden omfattet åtte album og ytterligere tre samlealbum. Hun regnes blant en av de mest suksessrike musikerne i Israel gjennom tidene.

Hun ble født som den yngste av tre søsken; hun har storesøsteren Limor og storebroren Nimrod. Cohen fikk sitt navn etter en onkel som mistet livet under et terroristangrep. Selv om hun er født som en mann anså hun seg som kvinnelig fra ung alder av, og allerede som trettenåring sto hun frem som transkjønnet. Cohen ønsket å bli en sanger siden hun som åtteåring så den legendariske israelske sangeren Ofra Haza fremføre sangen «Chai» i Eurovision Song Contest 1983. Selv om familien var ganske fattig, jobbet Cohens mor for å betale for musikktimene hennes, og hun har uttalt at barndommen hennes var nokså lykkelig. I dag er Cohen blant de mest kjente transeksuelle kjendisene i verden.

Den første tragedien i Cohens liv var da bestevennen hennes Daniel døde i en bilulykke. Cohen forteller at Daniel hadde spådd at hun en dag ville få en suksessrik sangkarriere, og hun hevder at det er hans spådom som gjorde at hun som voksen klarte å bli den sangeren hun drømte om å bli.

Diskografi

  • 1993 «Danna International (Offer Nissim Presents)», IMP Dance
  • 1994 «Umpatampa», IMP Dance
  • 1995 «E.P.Tampa (Offer Nissim Featuring)», IMP Dance
  • 1996 «Maganuna (Crazy)», Helicon/Big Foot
  • 1998 «Diva – The Hits», IMP Dance
  • 1998 «Dana International The Album», Helicon/Big Foot/PolyGram
  • 1999 «Free», (Europeisk versjon), CNR Music
  • 2000 «Free», (Israelsk versjon), NMC
  • 2000 «Free», (Japansk versjon), NXCA
  • 2001 «Yoter Ve Yoter» (More and more), NMC
  • 2002 «Ha-Chalóm Ha-'Efsharí» (The possible dream), IMP Dance
  • 2003 «The CDs collection», IMP Dance
  • 2007 «Hakol Ze Letova (It's all for the best)», Hed Arzi Ltd.
  • 2011 «Ding Dong»
  • 2013 «Ma La'asot»
Andre språk
norsk nynorsk: Dana International
azərbaycanca: Dana International
Bahasa Indonesia: Dana International
Nederlands: Dana International
português: Dana International
Simple English: Dana International
slovenščina: Dana International
српски / srpski: Дана Интернашонал
українська: Дана Інтернешнел
Tiếng Việt: Dana International
中文: 达娜国际