Херменевтика

Херменевтика е наука за теоријата на интерпретација, а исто така може да биде или уметност на интерпретацијата или теорија или практика на толкување. Традиционалната херменевтика, која ја вклучува и библиската херменевтика, се однесува на изучувањето на интерпретација на пишуваниот текст, посебно текстовите од областа на литературата, религијата и законот. Современата, или модерната херменевтика опфаќа не само проблеми кои се вклучени во пишаниот текст туку и оние од интерпретативниот процес. Ова ги вклучува вербалните и невербалните форми на комуникација, како што се поважните фактори кои влијаат на комуникацијата, како што се претпоставките, претсфаќањата и филозофијата на јазикот и семиотиката. Филозофската херменефтика, пред сè се однесува на теоријата на знаењето на Ханс-Георг Гадамер развиена во „Вистина и метод“, а делумно и кај Пол Рикер. Херменевтичката постојаност се однесува на анализа на текстот за кохерентно објаснување. Херменевтиката (единечно) се однесува на еден посебен метод или седиште на интерпретација.

Other Languages
Afrikaans: Hermeneutiek
azərbaycanca: Hermenevtika
беларуская: Герменеўтыка
беларуская (тарашкевіца)‎: Гермэнэўтыка
български: Херменевтика
català: Hermenèutica
čeština: Hermeneutika
Cymraeg: Esboniadaeth
Deutsch: Hermeneutik
English: Hermeneutics
español: Hermenéutica
Esperanto: Hermeneŭtiko
فارسی: هرمنوتیک
français: Herméneutique
հայերեն: Հերմենևտիկա
hrvatski: Hermeneutika
Bahasa Indonesia: Hermeneutika
interlingua: Hermeneutica
italiano: Ermeneutica
қазақша: Герменевтика
Kiswahili: Ufafanuzi
Кыргызча: Герменевтика
Latina: Hermeneutica
latviešu: Hermeneitika
Lëtzebuergesch: Hermeneutik
lietuvių: Hermeneutika
Bahasa Melayu: Hermeneutika
Nederlands: Hermeneutiek
日本語: 解釈学
norsk nynorsk: Hermeneutikk
polski: Hermeneutyka
português: Hermenêutica
română: Hermeneutică
русский: Герменевтика
slovenčina: Hermeneutika
slovenščina: Hermenevtika
српски / srpski: Херменеутика
srpskohrvatski / српскохрватски: Hermeneutika
svenska: Hermeneutik
Türkçe: Hermeneutik
українська: Герменевтика
Tiếng Việt: Thông diễn học
Winaray: Hermeneutika
中文: 解釋學