Физичко ниво

датумФизичко ниво]]

OSI модел
7Апликациско ниво
6Презентациско ниво
5Ниво на сесија
4Транспортно ниво
3Мрежно ниво
2Ниво на податоци
  • LLC подниво
  • MAC пдониво
1Физичко ниво

Физичкото ниво (англиски: Physical layer) е прво ниво во компјутерски мрежи од OSI моделот со седум нивоа, односно прво ниво во TCP/IP моделот со пет нивоа. На ова ниво се извршуваат сервиси кои ги бараат протоколите од податочното ниво и се претвораат битовите од рамката во соодветен електричен, оптички или радио сигнал а потоа го предава сигналот, го контролира преносот и приемот. Физичкиот слој ги одредува електричните и физичките спецификации на уредите, односно, го дефинира односот помеѓу уредот и пренесувачкиот медиум како што е бакарен или оптички кабел. Ова вклучува и распоред на пиновите, напон, кабелските спецификации, репетитор, мрежни адаптери и др. За разлика од погорните слоеви, овој слој целосно се однесува на хардверот и е задолжен за 3 примарни функции:

  • Стандардизација на компонентите (адаптери, мрежен интерфејс, кабли и конектори);
  • Начин на претставување на податоците (модулација и кодирање) и контролни стандарди;
  • Сигнализација, синхронизација на сигналот, предавање, прием и пренос преку медиум.
Other Languages
العربية: طبقة مادية
беларуская: Фізічны ўзровень
català: Capa física
čeština: Fyzická vrstva
Ελληνικά: Φυσικό επίπεδο
español: Capa física
français: Couche physique
한국어: 물리 계층
Bahasa Indonesia: Lapisan fisik
italiano: Livello fisico
Bahasa Melayu: Lapisan fizikal
монгол: Physical layer
Nederlands: Fysieke laag
日本語: 物理層
norsk nynorsk: Fysisk lag
português: Camada física
română: Nivel fizic
slovenščina: Fizična plast
српски / srpski: Физички слој
srpskohrvatski / српскохрватски: Fizički sloj
Basa Sunda: Lapisan fisik
svenska: Fysiskt skikt
Türkçe: Fiziksel katman
українська: Фізичний рівень
吴语: 物理层
中文: 物理层