Семрежен стрип

MasqueCOV.jpg

Семрежен стрип или (наречен и веб-стрип, од анг. webcomic) — стрип кој е достапен на семрежјето, најчесто без да има и печатено издание. Оние стрипови кои имаат печатено издание најчесто одржуваат и архива на семрежјето, од комерцијални или уметнички причини. Благодарение на лесниот пристап до публиката, семрежните стрипови ги има во најразлични форми, од традиционалните новински стрипови во ремени (каиши), преку графички новели, до сосем нови форми во кои е искомбинирани мултимедијални содржини и интерактивност.

Овие стрипови се слични на печатените стрипови во самиздат по тоа што скоро секој може да создаде свој стрип и да го објави на семрежјето. Во моментов постојат околу 70.000 семрежни стрипови[1]. Квалитетот на повеќето од нив е невоедначен и на аматерско ниво, со спорадично ажурирање, но некои од нив имаат постигнато комерцијален успех, широка популарност публиката или углед кај критиката.

Надворешни врски

Other Languages
العربية: ويب كومكس
azərbaycanca: Veb-komiks
български: Уебкомикс
català: Webcòmic
čeština: Webový komiks
Deutsch: Webcomic
English: Webcomic
español: Webcómic
Esperanto: Retkomikso
فارسی: وب‌کامیک
galego: Webcómic
한국어: 웹 코믹
Bahasa Indonesia: Komik web
italiano: Fumetto online
עברית: ובקומיקס
Nederlands: Webstrip
norsk nynorsk: Gratis netteikneseriar
oʻzbekcha/ўзбекча: Veb-komiks
português: Webcomic
русский: Веб-комикс
Simple English: Webcomic
svenska: Webbserie
Tagalog: Web komiks
українська: Веб-комікс
中文: 網絡漫畫