Русија
English: Russia

 • Руска Федерација
  Российская Федерация
  Знаме Грб
  Химна
  Химна на Руската Федерација

  Русија (темнозелено) Крим (оспоерен, под руска власт) (светлозелено)a
  Русија (темнозелено)
  Крим (оспоерен, под руска власт) (светлозелено)a
  Главен град
  (и најголем)
  Москва
  55°45′n 37°37′e / 55°45′n 37°37′e / 55.750; 37.617
  Службен јазик руски
  Народности (2010[1])
  • 81,0% Руси
  • 3,7% Татари
  • 1,4% Украинци
  • 1,1% Башкири
  • 1,0% Чуваши
  • 0,8% Чеченци
  • 11,0% останати / неизјаснети
  Демоним Руси
  Уредување федерална полупретседателска уставна република[2]
   •  Претседател Владимир Путин
   •  Премиер Михаил Мишустин
   •  Претседател на Советот на федерацијата Валентина Матвиенко
   •  Претседател на Државната дума Вјачеслав Володин
  Законодавство Федерално собрание
   •  Горен дом Федерално собрание
   •  Долен дом Државна дума
  Настанок
   •  Киевска Русија 862/882[3] 
   •  Големо Московско Кнежевство 1283 
   •  Царство Русија 16 јануари 1547 
   •  Руска Империја 22 октомври 1721 
   •  Руска СФСР 6 ноември 1917 
   •  Советски Сојуз 10 декември 1922 
   •  Руска Федерација 25 декември 1991 
   •  тековен устав 12 декември 1993 
  Површина
   •  Вкупна [4][5] км2 
   •  Вода (%) 13[6] (со мочуришта)
  Население
   •  проценка за 2018 г. 144,526,636 [7] (без Крим)[note 1] 
   •  Густина 8.4 жит/км2 
  БДП (ПКМ) проценка за 2016 г.
   •  Вкупен $4.180 трилиони[8] 
   •  По жител $29,032[8] 
  БДП (номинален) проценка за 2018 г.
   •  Вкупно $1.576 trillion[8] 
   •  По жител $10,950[8] 
  Џиниев коеф. (2015)37.7[9]
  среден
  ИЧР (2014) 0.798[10]
  висок
  Валута рубља (₽) (rub)
  Часовен појас (utc+2 to +12)
  Се вози на десно
  НДД
  • .ru
  • .su
  • .рф
  Повик. бр. +7
  а. Кримскиот Полуостров има оспорен статус меѓу Русија и Украина, а е под управа на Русија.

  Русија (руски: Россия), службено: Руска Федерација (Российская Федерация) — земја која се простира на огромни пространства од источна Европа и северна Азија. Со површина од 17.075.400 км2, Русија е најголемата земја во светот (околу 11,5% од вкупната светска површина), покривајќи скоро двапати поголема територија од Канада, Кина или Соединетите Американски Држави. По бројот на население (144,526,378 жители) Русија е седма во светот, по Кина, Индија, САД, Индонезија, Бразил и Пакистан.

  Порано доминантна република во Сојуз на Советските Социјалистички Републики (СССР), Русија сега е независна земја и влијателен член на Заедницата на независни држави (ЗНД) од распадот на СССР во декември 1991 година. За време на советскиот период, Русија официјално се виката Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република (РСФСР). Русија се смета за надледник на Советскиот Сојуз како во економски, така и во дипломатски рамки.

  Поголемиот дел од површината, популацијата и индустриското производство на Советскиот Сојуз, еден од двете велесили, се наоѓаат во Русија. После распадот на Советскиот Сојуз, глобалната улога на Русија во светот во голем дел исчезна. Во октомври 2005 година, федералната агенција за статистика објави дека руската популација се намалила за повеќе од 500.000 луѓе таа година, со што целосната бројка изнесувала 143 милиони иако Русија е втора држава по светот по бројот на имигранти во светот.

  Најголемата површина, население и индустриско производство на некогашниот СССР, некогашната светска велесила, отпаѓа на Русија. Поради тоа, и по распадот на Советскиот Сојуз, Русија игра значајна улога на светската сцена. Оваа улога, иако значајна, е далеку од улогата на некогашниот СССР. Денес Руската Федерација е земја која прави големи чекори во сите области од општественото живеење. Се забележуваат големи стапки на раст во сите државни сфери од која највлијателна е економската сфера каде за 4 години е забележан раст од околу 25%. Руската Федерација денес е блиску до точката на економска активност од 1989 година.

  Русија се граничи со Норвешка, Финска, Естонија,Латвија, Литванија, Полска (со последните две преку Калининградска област), Белорусија, Украина, Грузија, Азербејџан, Казахстан, Кина, Монголија и Северна Кореја. Русија се доближува до САД, кај Беринговиот Премин. Северна и источна граница ѝ се Атлантски, Северен Леден, и Тихи Океан. Русија истотака има излез на Црно, Балтичко и Касписко Езеро.

  Главен град на Русија е Москва, официјален јазик е рускиот јазик.

 • Етимологија
 • Историја
 • Географија
 • Државно уредување
 • Демографија
 • Административна поделба
 • Економија
 • Култура
 • Русија како тема во уметноста и во популарната култура
 • Наводи
 • Надворешни врски
 • Поврзано

Руска Федерација
Российская Федерация
Знаме Грб
Химна
Химна на Руската Федерација

Русија (темнозелено) Крим (оспоерен, под руска власт) (светлозелено)a
Русија (темнозелено)
Крим (оспоерен, под руска власт) (светлозелено)a
Главен град
(и најголем)
Москва
55°45′N 37°37′E / 55°45′N 37°37′E / 55.750; 37.617
Службен јазик руски
Народности (2010[1])
Демоним Руси
Уредување федерална полупретседателска уставна република[2]
 •  Претседател Владимир Путин
 •  Премиер Михаил Мишустин
 •  Претседател на Советот на федерацијата Валентина Матвиенко
 •  Претседател на Државната дума Вјачеслав Володин
Законодавство Федерално собрание
 •  Горен дом Федерално собрание
 •  Долен дом Државна дума
Настанок
 •  Киевска Русија 862/882[3] 
 •  Големо Московско Кнежевство 1283 
 •  Царство Русија 16 јануари 1547 
 •  Руска Империја 22 октомври 1721 
 •  Руска СФСР 6 ноември 1917 
 •  Советски Сојуз 10 декември 1922 
 •  Руска Федерација 25 декември 1991 
 •  тековен устав 12 декември 1993 
Површина
 •  Вкупна [4][5] км2 
 •  Вода (%) 13[6] (со мочуришта)
Население
 •  проценка за 2018 г. 144,526,636 [7] (без Крим)[note 1] 
 •  Густина 8.4 жит/км2 
БДП (ПКМ) проценка за 2016 г.
 •  Вкупен $4.180 трилиони[8] 
 •  По жител $29,032[8] 
БДП (номинален) проценка за 2018 г.
 •  Вкупно $1.576 trillion[8] 
 •  По жител $10,950[8] 
Џиниев коеф. (2015)37.7[9]
среден
ИЧР (2014) 0.798[10]
висок
Валута рубља (₽) (RUB)
Часовен појас (UTC+2 to +12)
Се вози на десно
НДД
Повик. бр. +7
а. Кримскиот Полуостров има оспорен статус меѓу Русија и Украина, а е под управа на Русија.

Русија (руски: Россия), службено: Руска Федерација (Российская Федерация) — земја која се простира на огромни пространства од источна Европа и северна Азија. Со површина од 17.075.400 км2, Русија е најголемата земја во светот (околу 11,5% од вкупната светска површина), покривајќи скоро двапати поголема територија од Канада, Кина или Соединетите Американски Држави. По бројот на население (144,526,378 жители) Русија е седма во светот, по Кина, Индија, САД, Индонезија, Бразил и Пакистан.

Порано доминантна република во Сојуз на Советските Социјалистички Републики (СССР), Русија сега е независна земја и влијателен член на Заедницата на независни држави (ЗНД) од распадот на СССР во декември 1991 година. За време на советскиот период, Русија официјално се виката Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република (РСФСР). Русија се смета за надледник на Советскиот Сојуз како во економски, така и во дипломатски рамки.

Поголемиот дел од површината, популацијата и индустриското производство на Советскиот Сојуз, еден од двете велесили, се наоѓаат во Русија. После распадот на Советскиот Сојуз, глобалната улога на Русија во светот во голем дел исчезна. Во октомври 2005 година, федералната агенција за статистика објави дека руската популација се намалила за повеќе од 500.000 луѓе таа година, со што целосната бројка изнесувала 143 милиони иако Русија е втора држава по светот по бројот на имигранти во светот.

Најголемата површина, население и индустриско производство на некогашниот СССР, некогашната светска велесила, отпаѓа на Русија. Поради тоа, и по распадот на Советскиот Сојуз, Русија игра значајна улога на светската сцена. Оваа улога, иако значајна, е далеку од улогата на некогашниот СССР. Денес Руската Федерација е земја која прави големи чекори во сите области од општественото живеење. Се забележуваат големи стапки на раст во сите државни сфери од која највлијателна е економската сфера каде за 4 години е забележан раст од околу 25%. Руската Федерација денес е блиску до точката на економска активност од 1989 година.

Русија се граничи со Норвешка, Финска, Естонија,Латвија, Литванија, Полска (со последните две преку Калининградска област), Белорусија, Украина, Грузија, Азербејџан, Казахстан, Кина, Монголија и Северна Кореја. Русија се доближува до САД, кај Беринговиот Премин. Северна и источна граница ѝ се Атлантски, Северен Леден, и Тихи Океан. Русија истотака има излез на Црно, Балтичко и Касписко Езеро.

Главен град на Русија е Москва, официјален јазик е рускиот јазик.

Other Languages
Acèh: Rusia
Адыгэбзэ: Урысей
адыгабзэ: Урысые
Afrikaans: Rusland
Akan: Rɔhyea
Alemannisch: Russland
አማርኛ: ሩሲያ
Ænglisc: Russland
Аҧсшәа: Урыстәыла
العربية: روسيا
aragonés: Rusia
ܐܪܡܝܐ: ܪܘܣܝܐ
Արեւմտահայերէն: Ռուսիա
armãneashti: Arusia
arpetan: Russie
অসমীয়া: ৰাছিয়া
asturianu: Rusia
Avañe'ẽ: Rrúsia
Aymar aru: Rusiya
azərbaycanca: Rusiya
تۆرکجه: روسیه
Bali: Rusia
bamanankan: Risila
বাংলা: রাশিয়া
Banjar: Rusia
Bân-lâm-gú: Lō͘-se-a
Basa Banyumasan: Rusia
беларуская: Расія
беларуская (тарашкевіца)‎: Расея
भोजपुरी: रूस
Bikol Central: Rusya
Bislama: Rusia
български: Русия
Boarisch: Russland
བོད་ཡིག: ཨུ་རུ་སུ།
bosanski: Rusija
brezhoneg: Rusia
català: Rússia
Cebuano: Rusya
čeština: Rusko
Chamoru: Russia
Chavacano de Zamboanga: Rusia
Chi-Chewa: Russia
chiTumbuka: Russia
corsu: Russia
Cymraeg: Rwsia
dansk: Rusland
davvisámegiella: Ruošša
Deitsch: Russland
Deutsch: Russland
ދިވެހިބަސް: ރޫސީވިލާތް
dolnoserbski: Rusojska
डोटेली: रूस
eesti: Venemaa
Ελληνικά: Ρωσία
emiliàn e rumagnòl: Rossia
English: Russia
español: Rusia
Esperanto: Rusio
estremeñu: Russia
euskara: Errusia
eʋegbe: Russia
فارسی: روسیه
Fiji Hindi: Russia
føroyskt: Russland
français: Russie
Frysk: Ruslân
Fulfulde: Roosiya
furlan: Russie
Gaeilge: An Rúis
Gaelg: Yn Roosh
Gagauz: Rusiya
Gàidhlig: An Ruis
galego: Rusia
ГӀалгӀай: Россе Федераци
贛語: 俄羅斯
Gĩkũyũ: Racia
گیلکی: رۊسیه
ગુજરાતી: રશિયા
𐌲𐌿𐍄𐌹𐍃𐌺: 𐍂𐌿𐍃𐌰𐌻𐌰𐌽𐌳
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: रूस
客家語/Hak-kâ-ngî: Ngò-lò-sṳ̂
한국어: 러시아
Hausa: Rasha
Hawaiʻi: Rūsia
հայերեն: Ռուսաստան
हिन्दी: रूस
hornjoserbsce: Ruska
hrvatski: Rusija
Ido: Rusia
Ilokano: Rusia
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: রাশিয়া
Bahasa Indonesia: Rusia
interlingua: Russia
Interlingue: Russia
ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ/inuktitut: ᐅᓛᓴ
Iñupiak: Russia
Ирон: Уæрæсе
isiXhosa: IRashiya
isiZulu: IRashiya
íslenska: Rússland
italiano: Russia
עברית: רוסיה
Jawa: Ruslan
Kabɩyɛ: Ruusii
kalaallisut: Ruslandi
ಕನ್ನಡ: ರಷ್ಯಾ
Kapampangan: Rusia
къарачай-малкъар: Россия Федерация
ქართული: რუსეთი
कॉशुर / کٲشُر: روٗس
kaszëbsczi: Ruskô
қазақша: Ресей
kernowek: Russi
Kinyarwanda: Uburusiya
Kirundi: Uburusiya
Kiswahili: Urusi
коми: Рочму
Kongo: Rusia
Kreyòl ayisyen: Risi
kriyòl gwiyannen: Risi
kurdî: Rûsya
Кыргызча: Орусия
кырык мары: Россий
Ladino: Rusia
лакку: Аьрасат
لۊری شومالی: رۊسیٱ
latgaļu: Krīveja
Latina: Russia
latviešu: Krievija
Lëtzebuergesch: Russland
лезги: Урусат
lietuvių: Rusija
Ligure: Rùscia
Limburgs: Róslandj
lingála: Rusí
Lingua Franca Nova: Rusia
Livvinkarjala: Ven'a
la .lojban.: rukygu'e
Luganda: Rwasha
lumbaart: Rüssia
magyar: Oroszország
मैथिली: रूस
Malagasy: Rosia
മലയാളം: റഷ്യ
Malti: Russja
Māori: Rūhia
मराठी: रशिया
მარგალური: რუსეთი
مصرى: روسيا
مازِرونی: روسیه
Bahasa Melayu: Rusia
Minangkabau: Rusia
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Ngò̤-lò̤-sṳ̆
Mirandés: Rússia
мокшень: Рузмастор
မြန်မာဘာသာ: ရုရှားနိုင်ငံ
Nāhuatl: Rusia
Dorerin Naoero: Ratsiya
Na Vosa Vakaviti: Rusi
Nederlands: Rusland
Nedersaksies: Ruslaand
नेपाली: रुस
नेपाल भाषा: रुस
日本語: ロシア
Napulitano: Russia
нохчийн: Росси
Nordfriisk: Ruslun
Norfuk / Pitkern: Rusha
norsk: Russland
norsk nynorsk: Russland
Nouormand: Russie
Novial: Rusia
occitan: Russia
олык марий: Россий
ଓଡ଼ିଆ: ଋଷିଆ
Oromoo: Raashiyaa
oʻzbekcha/ўзбекча: Rossiya
ਪੰਜਾਬੀ: ਰੂਸ
पालि: रूस
Pälzisch: Russland
Pangasinan: Rusia
پنجابی: روس
Papiamentu: Rusia
پښتو: روسیه
Patois: Rosha
Перем Коми: Рочму
ភាសាខ្មែរ: រុស្ស៊ី
Picard: Russie
Piemontèis: Russia
Tok Pisin: Rasia
Plattdüütsch: Russland
polski: Rosja
Ποντιακά: Ρουσία
português: Rússia
Qaraqalpaqsha: Rossiya
qırımtatarca: Rusiye
reo tahiti: Rūtia
română: Rusia
romani čhib: Rusiya
rumantsch: Russia
Runa Simi: Rusya
русиньскый: Росія
русский: Россия
саха тыла: Арассыыйа
Sakizaya: Russia
Gagana Samoa: Rusia
संस्कृतम्: रास्या
Sängö: Rusïi
ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ: ᱨᱟᱥᱤᱭᱟ
sardu: Rùssia
Scots: Roushie
Seeltersk: Ruslound
Sesotho: Rashea
Sesotho sa Leboa: Russia
Setswana: Russia
shqip: Rusia
sicilianu: Russia
සිංහල: රුසියාව
Simple English: Russia
سنڌي: روس
SiSwati: IRashiya
slovenčina: Rusko
slovenščina: Rusija
словѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ: Рѡсїꙗ
ślůnski: Rusyjo
Soomaaliga: Ruushka
کوردی: ڕووسیا
Sranantongo: Rusland
српски / srpski: Русија
srpskohrvatski / српскохрватски: Rusija
Sunda: Rusia
suomi: Venäjä
svenska: Ryssland
Tagalog: Rusya
தமிழ்: உருசியா
Taqbaylit: Rusya
tarandíne: Russie
татарча/tatarça: Русия
తెలుగు: రష్యా
tetun: Rúsia
ትግርኛ: ራሻ
тоҷикӣ: Русия
lea faka-Tonga: Lūsia
ᏣᎳᎩ: ᏲᏂᎢ
Tsetsêhestâhese: Russia
Tshivenda: Rashia
ತುಳು: ರಷ್ಯಾ
Türkçe: Rusya
Türkmençe: Russiýa
Twi: Rɔhyia
тыва дыл: Россия
Thuɔŋjäŋ: Ruccia
удмурт: Россия
ᨅᨔ ᨕᨘᨁᨗ: Russia
українська: Росія
اردو: روس
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: روسىيە
Vahcuengh: Ngozlozswh
vèneto: Rusia
vepsän kel’: Venäma
Tiếng Việt: Nga
Volapük: Rusän
Võro: Vinnemaa
walon: Rûsseye
文言: 俄羅斯
West-Vlams: Rusland
Winaray: Rusya
Wolof: Riisi
吴语: 俄罗斯
Xitsonga: Rhaxiya
ייִדיש: רוסלאנד
Yorùbá: Rọ́síà
粵語: 俄羅斯
Zazaki: Rusya
Zeêuws: Rusland
žemaitėška: Rosėjė
中文: 俄罗斯