Парен притисок

Опит „пиштол-епрувета“. Епруветата содржи алкохол и е затворена со тапа. Со загревање на алкохолот, алкохолната пареа се шири и притисокот се зголемува до моментот кога тапата повеќе не држи и излетува од епруветата. Извел: проф. Оливер Зајков. Институт за физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Парен притисокпритисокот на кој при одредена температура пареата е во состојба на рамнотежа со течноста. Исто така, се јавува и рамнотежа на нивните количества, затоа што колку течност испарува, толку и се кондензира.

Притисокот на заситена пареа зависи од видот на течноста и температурата. Доколку температурата расте, расте и притисокот, добивајќи максимална вредност при критичната температура и тогаш се нарекува и критичен притисок затоа што на поголем притисок течноста и не би постоела.

Ако на одредена температура (точка на вриење) притисокот на заситената пареа е еднаков со атмосферскиот притисок, супстанцијата врие.

Притисокот на заситена пареа е еден од параметрите кои ги карактеризираат супстанциите, а особено течностите. Доколку не е наведена температурата при која се добиени податоците за притисокот, тогаш се подразбираат стандардни услови.

  • Поврзано

Поврзано

Other Languages
Afrikaans: Dampdruk
العربية: ضغط البخار
বাংলা: বাষ্প চাপ
беларуская: Насычаная пара
български: Парно налягане
Deutsch: Dampfdruck
Ελληνικά: Τάση ατμών
Esperanto: Vaporpremo
euskara: Lurrun-presio
فارسی: فشار بخار
Gaeilge: Brú gaile
한국어: 증기 압력
हिन्दी: वाष्प दाब
Bahasa Indonesia: Tekanan uap
íslenska: Gufuþrýstingur
עברית: לחץ אדים
Basa Jawa: Penetan uwab
Kreyòl ayisyen: Presyon vapè
magyar: Gőznyomás
Bahasa Melayu: Tekanan wap
Nederlands: Dampdruk
日本語: 蒸気圧
norsk: Damptrykk
norsk nynorsk: Damptrykk
português: Pressão de vapor
slovenščina: Parni tlak
српски / srpski: Напон паре
srpskohrvatski / српскохрватски: Napon pare
svenska: Ångtryck
українська: Насичена пара
Tiếng Việt: Áp suất hơi
中文: 蒸氣壓