Молдавија (регион)

Карта на Молдавија.

Регионот Молдавија (романски: Moldova) е географски и историски регион и поранешно кнежевство во Источна Европа, што одговара на територијата помеѓу Источните Карпати и реката Днестар. На почетокот, а подоцна и независна автономна држава, таа постои од XIV век па до 1859 г, кога се соединела со Влашка и двете се основа на современата романската држава.

Other Languages
български: Молдова (област)
brezhoneg: Moldavia
català: Moldàvia
čeština: Moldávie
Bahasa Indonesia: Moldavia
latviešu: Moldāvija
română: Moldova
Simple English: Moldavia
Türkçe: Boğdan