Мијастенија гравис

Мијастенија гравис
DiplopiaMG1.jpg
Лице со Мијастенија гравис се обидува да ги отвори очите.
Класификација и надворешни извори
Специјалностневрологија
МКБ-10G70.0
МКБ-9358.0
OMIM254200
DiseasesDB8460
MedlinePlus000712
eMedicineneuro/232
emerg/325 (emergency), med/3260 (pregnancy), oph/263 (eye)
MeSHD009157
Esculaap4.svg    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Мијастенија гравис спаѓа во групата на невромускулни болести. Се карактеризира со настапување на замор во мускулите после некој напор. Мијастенијата може да се јави во секоја возраст, како кај новороденчиња, така и кај постари лица. Жените заболуваат почесто од мажите.

Етиопатогенеза

Во изучувањето на Мијастенија гравис се уште постојат извесни нејаснотии. Растројствата се однесуваат на подрачјето на невромускулниот спој односно во оној дел каде што се наоѓаат рецепторите за невространсмитерот-ацетилхолин. Во подрачјето на невромускулната синапса настанува блокирање на рецепторите на ацетилхолин што оневозможува создавање на мускулен акционен потенцијал и пренос на дразбата од нервот на мускулот. Блокирањето се должи на присуство на антитела на ацетилхолинските рецептори. Овие промени укажуваат дека во основата на Мијастенија гравис се работи за едно автоимуно заболување, коешто е сврзано со тимусната жлезда.

Other Languages
العربية: وهن عضلي وبيل
azərbaycanca: Miasteniya
français: Myasthénie
Bahasa Indonesia: Miastenia gravis
ქართული: მიასთენია
қазақша: Миастения
Кыргызча: Миастения
മലയാളം: മൈസ്തീനിയ
Nederlands: Myasthenia gravis
oʻzbekcha/ўзбекча: Miasteniya
Piemontèis: Miastenìa greva
polski: Miastenia
português: Miastenia grave
русский: Миастения
Simple English: Myasthenia gravis
slovenčina: Ťažká myasténia
slovenščina: Miastenija gravis
српски / srpski: Miastenija gravis
татарча/tatarça: Миастения
українська: Міастенія
Tiếng Việt: Bệnh nhược cơ