Личен сојуз

Личен сојуз означува комбинација во која две различни држави се управувани од истиот монарх, додека нивните граници, закони и интереси остануваат раздвоени.[1] Личниот сојуз не треба да се меша со федерацијата, која во меѓународното право настапува како единствена држава.

Личните сојузи може да настанат од различни причини, од принцеза која е омажена за крал на друга земја, па потоа го наследува тронот во својата земја, поради што нивното дете ги наследува обете круни, па сѐ до анектирање на едно кралство од друго, каде монархот се прогласува за крал на двете земји.

Бидејќи претседателите на републиките се бираат на избори од гласачите во своите земји, личниот сојуз е феномен кој се однесува само на монархиите. Со опаѓањето на бројот на монархиите во 20. век, личните сојузи стануваат сѐ поретки. Денес најзначаен пример на личен сојуз е Комонвелтот, кајшто британскиот монарх е истовремено и крал на повеќето членки на Комонвелтот, претставен во тие земји преку Генерален гувернер.[2][3]

  • Наводи

Наводи

  1. Lalor, ed. Various authors. See Contents. Cyclopaedia of Political Science. New York: Maynard, Merrill, and Co., ed. John Joseph Lalor, 1899. [Online] available from http://www.econlib.org/LIBRARY/YPDBooks/Lalor/llCy821.html; accessed 21 June 2008
  2. P. E. Corbett (1940 г). The Status of the British Commonwealth in International Law. „The University of Toronto Law Journal“ том  3 (2): 348–359. http://links.jstor.org/sici?sici=0042-0220%281940%293%3A2%3C348%3ATSOTBC%3E2.0.CO%3B2-J. 
  3. F. R. Scott (јануари 1944 г). The End of Dominion Status. „The American Journal of International Law“ том  38 (1): 34–49. http://links.jstor.org/sici?sici=0002-9300%28194401%2938%3A1%3C34%3ATEODS%3E2.0.CO%3B2-B. 
Other Languages
العربية: اتحاد شخصي
asturianu: Unión personal
беларуская: Асабістая унія
български: Лична уния
Deutsch: Personalunion
español: Unión personal
Esperanto: Persona unio
한국어: 동군연합
Bahasa Indonesia: Uni personal
íslenska: Konungssamband
къарачай-малкъар: Энчи уния
latviešu: Personālūnija
Lëtzebuergesch: Personalunioun
lumbaart: Union personala
Nederlands: Personele unie
日本語: 同君連合
norsk nynorsk: Personalunion
português: União pessoal
русский: Личная уния
Simple English: Personal union
српски / srpski: Personalna unija
srpskohrvatski / српскохрватски: Personalna unija
svenska: Personalunion
Türkçe: Şahsi birlik
українська: Персональна унія
Tiếng Việt: Liên minh cá nhân
吴语: 共主邦联
中文: 共主邦聯