Зеуксо

Зеуксо му налева вино на Хрисип

Зеуксо во грчката митологија била нимфа.

Митологија

Хесиод во теогонија ја наведува како една од Океанидите. Нејзиното име во превод значи „подјармена“ во смисла скротена, како коњот кој е припитомен и носи јарем. Веројатно ја претставувала божицата на венчањето, со оглед на тогашниот статус на младата во бракот. Можела да биде нимфа Најада или Нефела.[1]

Other Languages
azərbaycanca: Zevkso (okeanida)
català: Zeuxo
Deutsch: Zeuxo
Ελληνικά: Ζευξώ
euskara: Zeuxo
français: Zeuxo
italiano: Zeuxo
Nederlands: Zeuxo
polski: Zeukso
српски / srpski: Зеуксо
svenska: Zeuxo
українська: Зеуксо