Геометриска оптика

Геометриската оптика, или зрачната оптика, го опишува просветлувањето на светлината во однос на зраците. Зракот во геометриската оптика е апстракција корисна за приближување на патеките по кои светлината се шири под одредени околности.

Поедноставните претпоставки на геометриската оптика вклучуваат светлосни зраци:

  • Тие пропагираат во прави линии кога патуваат во хомогена средина
  •  се виткаат, а во одредени околности може да се поделат на два, (на интерфејсот помеѓу два различни средини). 
  • следат закривени патеки во средини во кој се менува индексот на рефракција 
  • можат да се апсорбираат или да се рефлектираат. 

Геометриската оптика не одговара на одредени оптички ефекти како дифракција и пречки. Ова поедноставување е корисно во пракса; тоа е одлично приближување кога брановата должина е мала во споредба со големината на структурите со кои светлината има интеракција. Техниките се особено корисни во опишувањето на геометриските аспекти на сликањето, вклучувајќи ги и оптичките аберации.

Other Languages
한국어: 기하광학
Bahasa Indonesia: Optika geometris
Lëtzebuergesch: Geometresch Optik
日本語: 幾何光学
norsk nynorsk: Geometrisk optikk
oʻzbekcha/ўзбекча: Geometrik optika
slovenščina: Geometrijska optika
Türkçe: Geometrik optik
中文: 几何光学