Бета блокатор
English: Beta blocker

Бета блокатори
β-блокатори
Класа на лек
Пропранолол
Скелетна формула на пропранололот, првиот клинички користен бета блокатор
УпотребаХипертензија, аритмија, и др.
Биолошки таргетбета рецептори
ATC кодC07
Надворешни врски
D000319
AHFS/Drug Classes
Best Buy Drugs
rxlist

Бета блокатори се класа на лекови кои воглавно се користат во третман на кардијална аритмија, и да го заштитат срцето од следен срцев удар (миокарден инфаркт) после првиот срцев удар (секундарна превенција).[1] Тие исто така се користат во третманот на хипертензија, иако според сегашните водичи (од 2016) не претставуваат прв избор за иницијален третман за повеќето пациенти.[2][3]

Бета блокаторите се компетитивни антагонисти кои ги блокираат рецепторните места за ендогените катехоламини адреналин (епинефрин) и норадреналин (норепинефрин) на бета адренергичните рецептори.

  • Наводи

Наводи

  1. Freemantle N, Cleland J, Young P, Mason J, Harrison J (јуни 1999 г). beta Blockade after myocardial infarction: systematic review and meta regression analysis. „BMJ“ том  318 (7200): 1730–7. PMID 10381708. 
  2. Cruickshank JM (август 2010 г). Beta blockers in hypertension. „Lancet“ том  376 (9739): 415; author reply 415–6. PMID 20692524. 
  3. Kaplan, Norman M. (октомври 2010 г). Choice of therapy in primary (essential) hypertension: Clinical trials. „UpToDate“. 
Other Languages
العربية: محصر البيتا
bosanski: Beta blokator
čeština: Beta-blokátor
Deutsch: Betablocker
English: Beta blocker
español: Beta bloqueador
français: Bêta-bloquant
한국어: 베타 차단제
hrvatski: Beta blokatori
Bahasa Indonesia: Penyekat beta
italiano: Betabloccanti
עברית: חוסמי בטא
Kapampangan: Beta blocker
Bahasa Melayu: Beta blocker
Nederlands: Bètablokker
română: Beta-blocant
Simple English: Beta blocker
српски / srpski: Beta blokator
srpskohrvatski / српскохрватски: Beta blokator
Türkçe: Beta blokör
українська: Бета-блокатор
Tiếng Việt: Thuốc chẹn beta