Perserikatan Bangsa-Bangsa


United Nations
联合国
Nations Unies
Объединённые Нации
امم متحدة
Naciones Unidas

Bendera PBB

(Bendera PBB)
Basa Resmibasa Inggris, basa Mandarin, basa Perancis, basa Rusia, basa Arab, basa Spanyol
Sekretaris Jenderal PBBBan Ki-moon (kawit 1 Januari 2007)
Dibentuk24 Oktober 1945
Anggota PBB192
Markas PBBNew York City, New York, Amerika Serikat
Situs resmihttp://www.un.org/

Perserikatan Bangsa-Bangsa atawa disingkat PBB (bahasa Inggris: United Nations atawa disingkat UN) kuwe organisasi internasional sing anggotane meh kabeh negara nang donya. Lembaga kiye dibentuk kanggo memfasilitasi hukum internasional, pengamanan internasional, lembaga ekonomi, lan perlindungan sosial.

Perserikatan Bangsa-bangsa didirikna nang San Francisco tanggal 24 Oktober 1945 seuwise Konferensi Dumbarton Oaks nang Washington, DC.Sidang Umum sing pertama - dihadiri wakil sekang 51 negara - tembe dilangsungna tanggal 10 Januari 1946 (nang Church House, London). Sekang 1919 gutul 1946, ana siji organisasi sing mirip, jenenge Liga Bangsa-Bangsa, sing teyeng dianggep dadi pendahulu PBB.

Wiwit didirikna taun 1945 gutul 2007, se-ora-orane uwis ana 192 negara dadi anggota PBB. Kabeh negara sing mlebu nang jero wadah PBB nyatakna independensine dhewek-dhewek, seliyane Vatikan lan Takhta Suci serta Republik Cina (Taiwan) sing ngabung maring wilayah Cina taun 1971.

Sekretaris Jenderal PBB sekiye jenenge Ban Ki-moon sekang Korea Selatan sing njabat wiwit 1 Januari 2007.

Organisasi kiye duwe enem organ utama:1. Majelis Umum (majelis musyawarah utama)2. Dewan Keamanan (kanggo mutusna resolusi tertentu kanggo perdamaian lan keamanan),3. Dewan Ekonomi lan Sosial PBB (kanggo mbantu mpromosikna kerjasama ekonomi lan sosial internasional lan pembangunan)4. Sekretariat (kanggo nyediakan informasi, lan fasilitas sing diperlukna nang PBB)5. Mahkamah Keadilan Internasional (organ peradilan primer)6. Dewan Perwalian PBB (sing sekiye aktif)Sistem PBB liyane sing menonjol antarane : Organisasi Kesehatan donya (WHO), World Food Programme (WFP) lan Dana PBB kanggo bocah-bocah (UNICEF). Organisasi kiye didanai sekang sumbangan sukarela sekang negara-negara anggotane, lan nduwe enem basa resmi: Arab, Cina, Inggris, Perancis, Rusia, lan Spanyol.

Other Languages
Afrikaans: Verenigde Nasies
Alemannisch: Vereinte Nationen
অসমীয়া: ৰাষ্ট্ৰসংঘ
Boarisch: UNO
Bikol Central: Nagkakasararong Nasyon
беларуская (тарашкевіца)‎: Арганізацыя Аб’яднаных Нацыяў
বাংলা: জাতিসংঘ
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: জাতিসংঘ
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Lièng-hăk-guók
dolnoserbski: Zjadnośone narody
estremeñu: Nacionis Unías
Nordfriisk: Feriand Natjuunen
贛語: 聯合國
Avañe'ẽ: Tetãnguéra Joaju
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: संयुक्त राश्ट्रसंघटना
客家語/Hak-kâ-ngî: Lièn-ha̍p-koet
Fiji Hindi: United Nations
hornjoserbsce: Zjednoćene narody
Kreyòl ayisyen: ONI
Bahasa Indonesia: Perserikatan Bangsa-Bangsa
日本語: 国際連合
la .lojban.: gunma natmi
Kabɩyɛ: ONU ŋgbɛyɛ
kalaallisut: FN
한국어: 유엔
kernowek: Kenedhlow Unys
Lëtzebuergesch: Vereent Natiounen
Lingua Franca Nova: Nasiones Unida
македонски: Обединети нации
မြန်မာဘာသာ: ကုလသမဂ္ဂ
Plattdüütsch: Vereente Natschonen
Nederlands: Verenigde Naties
norsk nynorsk: Dei sameinte nasjonane
Papiamentu: Nashonan Uni
پنجابی: اقوام متحدہ
armãneashti: Natsiile Unite
ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ: ᱡᱟᱹᱛᱤ ᱜᱟᱫᱮᱞ
sardu: ONU
sicilianu: Nazzioni Uniti
davvisámegiella: Ovttastuvvan našuvnnat
srpskohrvatski / српскохрватски: Ujedinjene nacije
Simple English: United Nations
Gagana Samoa: Malo Aufaatasi
Soomaaliga: Qaramada Midoobay
Seeltersk: Fereende Natione
Kiswahili: Umoja wa Mataifa
oʻzbekcha/ўзбекча: Birlashgan millatlar tashkiloti
vèneto: ONU
Tiếng Việt: Liên Hiệp Quốc
吴语: 联合国
Vahcuengh: Lenzhozgoz
中文: 联合国
文言: 聯合國
Bân-lâm-gú: Liân-ha̍p-kok
粵語: 聯合國