Wektu Universal Kakoordhinasi

Wektu Universal Kakoordinasi (basa Inggris: Coordinated Universal Time, basa Prancis: Temps Universel Coordonné, cekakan resmi: UTC1), kerep sinebut Wektu Zulu iku wujud wektu atom saka Wektu Universal (UT) utawa Wektu Greenwich (GMT). Wektu iki minangka dhasar saka wektu sipil. Zona wektu ing saindhenging donya ditampilaké minangka tambahan positif utawa négatif saka UT. Béda UTC karo Wektu Atom Internasional ya iku sawetara dhetik genep (dudu pecahan), miturut wektu kang diitung déning jam atom. Béda UTC saka UT mung sapro dhetik.

UTC iku ukuran wektu campuran: kacepetan UTC dhedhasar itungan standar jam atom, nanging epoch saka UTC tansah dicocogaké supaya cedhak karo wektu UT kang dhedhasar data astronomi. Puteran bumi mbaka sethithik ngalami perlambatan (amarga èfèk pangerèman déning pasang-surut), saéngga rata-rata dina srengéngé tansaya nambah wiwit kawanuhaké TAI. Amarga alesan iku, UT "luwih rendhet" tinimbang TAI. UTC tansah dipertahankan supaya ana sajeroning 0.9 dhetik saka UT1 (UT1 ya iku siji saka telung dhéfinisi UT kang paling akurat); dhetik wuntu bakal ditambahaké menyang (utawa manawa bisa uga dikurangaké saka) UTC saben pungkasan sasi.Wektu Indonésia pérangan Kulon (WIB) iku padha karo UTC+7.

Rujukan

Other Languages
Alemannisch: UTC
azərbaycanca: Ümumdünya vaxtı
беларуская (тарашкевіца)‎: Унівэрсальны каардынаваны час
brezhoneg: UTC
Cymraeg: UTC
dansk: UTC
Zazaki: UTC
ދިވެހިބަސް: ޔޫ.ޓީ.ސީ.
Esperanto: UTC
eesti: UTC
euskara: UTC
Võro: UTC
føroyskt: UTC
Nordfriisk: UTC
Ido: UTC
íslenska: UTC
日本語: 協定世界時
한국어: 협정 세계시
Latina: UTC
Lëtzebuergesch: Koordinéiert Weltzäit
Limburgs: UTC
မြန်မာဘာသာ: Coordinated Universal Time
Nedersaksies: UTC
Nederlands: UTC
norsk nynorsk: UTC
norsk: UTC
Nouormand: UTC
саха тыла: UTC
sicilianu: UTC
davvisámegiella: UTC
srpskohrvatski / српскохрватски: Koordinirano univerzalno vreme
ၽႃႇသႃႇတႆး : Coordinated Universal Time
српски / srpski: UTC
Seeltersk: UTC
Basa Sunda: UTC
Tagalog: UTC
татарча/tatarça: Bötendönya kileşterelgän waqıtı
oʻzbekcha/ўзбекча: UTC
vepsän kel’: UTC
Bân-lâm-gú: UTC