Wangun pamaréntahan

Wangun pamaréntahan iku istilah kang ngrujuk marang tatanan institusi pulitik kanggo nata nagara lan kakuwasan nagara liwat pulitik masarakat.[1] Padhanané antarané kalebu "jinis rezim" lan "sistem pamaréntahan". Dhéfinisi iki isih lumaku sanadyan pamaréntahan ora kasil sajeroning ngetrapaké kakuwasané. Tanpa ndeleng kwalitasé, sawijining pamaréntah kang gagal iku uga isih dianggep sawining wangun pamaréntahan.Gréja, prusahaan, klub, lan èntitas sangisoré tataran nasional liyané uga duwé wangun "pamaréntahan", nanging sajeroning artikel iki mung organisasi nagara kang didhiskusèkaké.

Wolulas nagara ign donya ora nyebutaké kanthi cetha wangun nagarané sajeroning jeneng resmi nagara (jeneng resmi Jamaica, contoné, mung "Jamaica" waé), nanging liyané duwé jeneng resmi kang mratélakaké wangun pamaréntahan, utawa saora-orané wangun pamaréntahan kang diperjuangaké:

  • Australia, Bahama, lan Dominica iku kanthi resmi sawijining persemakmuran utawa commonwealth.
  • Luksemburg iku awangun Grand duchy.
  • Uni Èmirat Arab iku kumpulan nagara Muslim, saben èmirat duwèni hak dhéwé-dhéwé
  • Ruslan, Swiss, lan Saint Kitts & Nevis iku fédherasi.
  • Libia iku jamahiriya
  • Ana 33 karajan ing donya, nanging 18 kang bener-bener karajan, déné 15 liyané kaloka minangka realms. Jordan iku kanthi mirunggan sawijining Karajan Hashemite, lan Inggris lan Irlandia Lor isih nonjolaké sajarahé dhéwé-dhéwé lan nyawiji dadi United Kingdom.
  • Andorra, Liechtenstein, lan Monako iku arupa prinsipalitas
  • Républik iku wangun pamarétahan kang paling akèh dianggo, paling sethithik kanthi resminé, ya iku déning 132 nagara. Akèh kang ngukuhaké kanthi luwih spésifik. Contoné, Mesir lan Suriah iku kanthi spésifik Républik Arab, Guyana kanthi spésifik arupa Républik Koperasi, lan Aljazair ngeklim minangka Républik Dhémokratik & Populèr.

]</ref>:

Other Languages
Alemannisch: Regierungssystem
العربية: نظام الحكم
Boarisch: Regierungsform
беларуская (тарашкевіца)‎: Форма дзяржаўнага кіраваньня
dansk: Styreform
Ελληνικά: Πολίτευμα
Esperanto: Regformo
Avañe'ẽ: Tekuái reko
עברית: ממשל
hrvatski: Oblik vladavine
Bahasa Indonesia: Bentuk pemerintahan
日本語: 政治体制
한국어: 정부 형태
къарачай-малкъар: Кърал оноуну формасы
Limburgs: Regeringsvörm
lumbaart: Forma de govern
lietuvių: Valdymo forma
олык марий: Виктем йӧн
Nedersaksies: Regeernsvörm
Nederlands: Regeringsvorm
norsk nynorsk: Styresett
norsk: Styreform
português: Forma de governo
Runa Simi: Kamachiy
srpskohrvatski / српскохрватски: Oblik vladavine
српски / srpski: Облик владавине
svenska: Regeringsform
татарча/tatarça: Идарә итү формасы
Yorùbá: Irú ìjọba
中文: 政体
Bân-lâm-gú: Chèng-tī thé-chè
粵語: 政體