Triangulum

TRIANGULUM

Peta Triangulum
Cekakan Tri
Genitif Trianguli
Asensio rekta 2
Deklinasi +30
Area 132 derajad pesagi (# 78th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/ Flamsteed
15
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang β Tri (3.00 m)
Lintang paling cedhak δ Tri (  tc)
Obyèk Messier 1
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Andromeda
Pisces
Aries
Perseus
Katon antara lintang + 90° lan − 60°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi December.
'

Triangulum inggih punika konstèlasi ingkang alit ingkang wonten ing langit lor. Namanipun asalipun saking Latin kanggé triangle, ingkang kapérang saking wujud Triangulum Australe ingkang mapan wonten ing sisih kidul. Namanipun ugi kapérang saking tigang lintang ingkang cethar ingkang maujud kaping tiga lan sekawan kanthi magnitufonipun, ingkang mbentuk meh sami kados sosceles ingkang dawa lan segitiga ciyut. Triangulum inggih punika salah satunggaling saking sekawan dasa wolu (48) rasi ingkang sampun dipunlebetaken pratélan rasi déning astronom ing abad kaping kalih inggih punika Ptolemy, lan tetep dados salah satunggaling saking wolung dasa wolu rasi lintang modheren.

Lintang

Triangulum boten gadhah lintang ing magnitudo ingkang sapisan. Triangulum inggih punika lintang ingkang paling cethar gamblang cahyanipun inggih punika lintang pethak ingkang paling ageng β Trianguli (3.00m) kanthi cakteipun kaliyan perusahaan dimmer. Punika lintang ingkang paling terang angka kalih, lintang ingkang ugi ageng kanthi wernanipun kuning radi pethak kanthi nama α Trianguli (3.41m) ingkang punika kanca caketipun dimmer, ugi misuwur kanthi nama Caput Trianguli, lan wonten ing pucukipun segitiga. Enem Trianguli ingkang dipuntepangaken ing sapérangan sumber ingkang langkung tuwa dados ι), ingkang punika satunggaling "lintang gandha ingkang narik kawigatosanipun kanthi warna ingkang katingal langkung kontras" ingkang saged dipunperang déning teleskop tengahan dados jene ingkang kiyat lan lintang biru pucet. Kekalih komponèn kasebat ingkang nutup piyambak binarinipun. [1]

Other Languages
azərbaycanca: Üçbucaq (bürc)
беларуская (тарашкевіца)‎: Трыкутнік (сузор’е)
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Săng-gáe̤k-cô̤
corsu: Triangulum
dansk: Trekanten
Ελληνικά: Τρίγωνον
English: Triangulum
español: Triangulum
فارسی: سه‌سو
Gaeilge: An Triantán
galego: Triangulum
客家語/Hak-kâ-ngî: Sâm-kok-chho
日本語: さんかく座
한국어: 삼각형자리
Lëtzebuergesch: Triangulum (Stärebild)
Bahasa Melayu: Segi Tiga (buruj)
norsk nynorsk: Triangelet
norsk: Triangelet
português: Triangulum
Scots: Triangulum
srpskohrvatski / српскохрватски: Trokut (zviježđe)
Simple English: Triangulum
slovenščina: Trikotnik (ozvezdje)
српски / srpski: Троугао (сазвежђе)
oʻzbekcha/ўзбекча: Uchburchak (yulduz turkumi)
Tiếng Việt: Tam Giác (chòm sao)
Winaray: Triangulum
中文: 三角座
Bân-lâm-gú: Saⁿ-kak-chō
粵語: 三角座