Simpoa

satunggaling sempoa

Simpoa, sempoa, dekak-dekak utawi manawi wonten Basa Inggris punika abacus kalebet salah satunggaling piranti kuna ingkang kaginakaken kanggé ngetung adhedhasar téyori matematika kadamel saking rangka kayu kanthi sedèrètan poros isinipun manik-manik ingkang saged dipungèsèr ngiwa-nengen utawi munggah-mundhun [1].

Sajarah

Asal-usuling sempoa punika awrat sanget anggènipun mangertosi amargi pitanti étung ingkang mirib kaluan sempoa kathah dipuntepangi wonten ing kabudayan ing donya. Konon sempoa punika sampun wonten ing Babilonia lan wonten ing Tiongkok kirang langkung taun 2400 SM lan 300 SM. Tiyang wonten ing jaman kuna ngétung kanthi cara damel garis-garis lajeng mapanaken watu ing nginggiling pasir ingkang kalebet wujud wiwitan saking manéka warna wujud sempoa.

Wonten ing Basa Inggris sempoa kawéntar kanthi nama abacus. Tembung abacus sampun kawiwitan awit taun 1387, nyilih tembung ing Basa Latin abakos saking tembung abax ingkang wonten ing Basa Yunani ateges "tabel perhitungan." ing Basa Yunani, tembungabax ugi ateges tabel kanggé nggambar betuk geometris ing sanginggiling pasir utawi wedhi.

Other Languages
Afrikaans: Abakus
العربية: معداد
Aymar aru: Jakhuña
azərbaycanca: Abak
تۆرکجه: چؤرتکه
беларуская: Абак
беларуская (тарашкевіца)‎: Абак
български: Абак (сметало)
Bislama: Abakus
буряад: Сампин
català: Àbac
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Sáung-buàng
čeština: Počítadlo
Ελληνικά: Άβακας
English: Abacus
español: Ábaco
eesti: Abakus
euskara: Abako
فارسی: چرتکه
suomi: Helmitaulu
français: Boulier
Gaeilge: Abacas
贛語: 算盤
galego: Ábaco
ગુજરાતી: મણકાઘોડી
עברית: חשבונייה
हिन्दी: गिनतारा
hrvatski: Abak
magyar: Abakusz
Հայերեն: Աբակ (տախտակ)
interlingua: Abaco
Bahasa Indonesia: Sempoa
Ido: Abako
italiano: Abaco
日本語: アバカス
Patois: Abakos
Gĩkũyũ: Abacus
қазақша: Абак
ភាសាខ្មែរ: ក្បាច់គិតលេខ
한국어: 주판
Latina: Abacus
Limburgs: Tèlraam
lietuvių: Abakas
latviešu: Skaitīkļi
македонски: Абакус
മലയാളം: മണിച്ചട്ടം
монгол: Сампин
Bahasa Melayu: Sempoa
Mirandés: Ábaco
မြန်မာဘာသာ: ပေသီး
नेपाली: अबाकस
Nederlands: Abacus (rekentuig)
norsk nynorsk: Kuleramme
ਪੰਜਾਬੀ: ਅਬੈਕਸ
Piemontèis: Àbaco
português: Ábaco
română: Abac
русский: Абак
sicilianu: Badduttuleri
Scots: Abacus
سنڌي: آباڪس
srpskohrvatski / српскохрватски: Abakus (računanje)
Simple English: Abacus
slovenščina: Abak
shqip: Abakusi
српски / srpski: Абакус (рачунање)
Basa Sunda: Sipoah
svenska: Abakus
Kiswahili: Abakasi
తెలుగు: అబాకస్
тоҷикӣ: Абак
Tagalog: Abakus
Türkçe: Abaküs
українська: Абак (рахівниця)
اردو: گنتارا
oʻzbekcha/ўзбекча: Abak
Tiếng Việt: Bàn tính
Winaray: Abacus
isiXhosa: I-abacus
中文: 算盘
Bân-lâm-gú: Sǹg-pôaⁿ
粵語: 算盤