Radhio
English: Radio

Gambar:Radhio.jpg
Radhio merk Truetone modhel lawas
Gambar:Truetone-Radhio.jpg
Gambar Radhio Merek Truetone

Radhio ya iku piranti kanggo ngirim swara.[1] Radhio iku tèknologi sing bisa ngirim sinyal liwat modhulasi gelombang élèktromagnètik. Gelombang iki ngliwati angin (udara) lan uga vakum akasa, gelombang iki ora perlu wahana pangangkutan. Gelombang radhio iku wujud saka radhiasi élèktromagnètik.

Nalika durung ana télévisi giyaran radhio disenengi wong banget lan uga misuwur banget.

Sing nemu radhio

Ing taun 1874, radhio tinemu déning Guglielmo Marconi ing Bologna, Italia.[2] Penemu radhio iki éntuk pendhidhikan pribadi saka salah sawijiné guruné.[2] Taun 1894, nalika umuré ngancik rong puluh taun, Marconi maca percobaan-percobaan kang ditindakake déning Heinrich Hertz.[2] Percobaan-percobaan iki kanthi gamblang nudhuhake anané gelombang èlèktromagnètik kang ora bisa dideleng nganggo mripat, obah ngliwati angin kathi swara kang rikat.[2] Marconi banjur duwé ide manawa gelombang iki bisa dimanfaatke kanggo ngirim tandha-tandha kang ngliwati jarak adoh tanpa ngliwati kawat kang nyediakake perkembangan komunikasi kang ora bisa ditindakake déning telegram.[2] Tuladhané kanthi cara iki warta-warta bisa dikirim menyang kapal ing tengah di segara.[2]

Ing taun 1895, mung setaun nyambut gawé, Marconi kasil gawé piranti kang dibutuhake.[2] Taun 1896 dhèwèké meragakake pirantine mau ing Inggris lan éntuk hak paten kanggo pangréka iki.[2] Marconi banjur ngadegaké perusahaan lan Marconi kawiwitan dikirim taun 1898.[2] Taun sabanjuré dhèwèké sanggup ngirim warta tanpa lumantar kawat kang nyebtrang ing selat Inggis.[2] Sanajan patene ana wis ana ing dhèwèké ing taun 1900, Marconi nerusaké gawé lan matenake panyempurnan-panyempurnan kanthi dhasar panemuné dhéwé.[2] Ing taun 1901 dhèwèké kasil ngirimake warta radhio kanthi ngliwati Samudera Atlantik, saka Inggris menyang Newfoundland.[2]

Makna wigati saka panemuné anyare mau kanthi dramatis digambarake ing taun 1909 nalika kapal S.S. Republic rusak akibat tabrakan lan kelep ing dhasar laut.[2] Warta radhio pancèn migunani kanggo kabèh penumpang ing prastawa iku kajaba wong enem kang ora bisa katulungan.[2] Ing taun kang padha, Marconi kasih éntuk Bebungah Nobel kanggo panemuné lan ing taun candhaké dhèwèké kasil ngirim wrta radhio saka Irlandia tekan Argèntina, ya iku kanthi jarak kang punjul 6000 mil.[2]

Other Languages
Afrikaans: Radio
Alemannisch: Hörfunk
አማርኛ: ራዲዮ
Ænglisc: Ūtweorp
العربية: البث الإذاعي
ܐܪܡܝܐ: ܦܪܣ ܩܠܐ
azərbaycanca: Radio
башҡортса: Радио
Boarisch: Radio
žemaitėška: Radėjs
беларуская: Радыё
беларуская (тарашкевіца)‎: Радыё
български: Радио
বাংলা: বেতার
brezhoneg: Skingomz
bosanski: Radio
català: Ràdio
کوردی: ڕادیۆ
Nēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ: Wikipedia:Archives/ᑳᔭᒦᒪᑲᐦᒡ
čeština: Rozhlas
kaszëbsczi: Radio
Чӑвашла: Радио
Cymraeg: Radio
dansk: Radio
Deutsch: Radio
Ελληνικά: Ραδιόφωνο
emiliàn e rumagnòl: Râdio
English: Radio
Esperanto: Radiofonio
eesti: Raadio
suomi: Radio
Võro: Raadio
føroyskt: Útvarp
français: Radiodiffusion
Frysk: Radio
Gaeilge: Raidió
Gàidhlig: Rèidio
Avañe'ẽ: Ñe'ẽasãi
Gaelg: Radio
客家語/Hak-kâ-ngî: La-chi-yok
עברית: רדיו
हिन्दी: रेडियो
Fiji Hindi: Radio
hrvatski: Radio
magyar: Rádiózás
հայերեն: Ռադիո
interlingua: Radiodiffusion
Bahasa Indonesia: Radio
Interlingue: Radio
Ilokano: Radio
Ido: Radio
íslenska: Útvarp
日本語: ラジオ
Patois: Riedio
ქართული: რადიო
Qaraqalpaqsha: Radio
қазақша: Радио
ភាសាខ្មែរ: វិទ្យុ
ಕನ್ನಡ: ರೇಡಿಯೋ
한국어: 라디오
kurdî: Radyo
Кыргызча: Радио уктуруу
Latina: Radiophonia
Ladino: Radio
Limburgs: Radio
lumbaart: Radio
lietuvių: Radijas
latviešu: Radio
Malagasy: Onjam-peo
Minangkabau: Radio
македонски: Радио
മലയാളം: റേഡിയോ
монгол: Радио
मराठी: रेडियो
Bahasa Melayu: Penyiaran radio
नेपाली: रेडियो
नेपाल भाषा: रेदियो
Nederlands: Radio
norsk nynorsk: Radio
norsk: Radio
occitan: Ràdio
ਪੰਜਾਬੀ: ਰੇਡੀਓ
Pangasinan: Radio
Deitsch: Reedio
polski: Radio
پنجابی: ریڈیو
پښتو: راډيو
Runa Simi: Ankichiy
română: Radio
tarandíne: Radio
русский: Радио
русиньскый: Радіо
संस्कृतम्: रेडियो
саха тыла: Араадьыйа
Scots: Radio
srpskohrvatski / српскохрватски: Radio
Simple English: Radio
slovenčina: Rozhlas (zvuk)
slovenščina: Radio
Gagana Samoa: Letiō
shqip: Radio
српски / srpski: Радио
Seeltersk: Radio
Sunda: Radio
svenska: Radio
Kiswahili: Redio
ತುಳು: ರೇಡಿಯೋ
తెలుగు: రేడియో
тоҷикӣ: Радио
Tagalog: Radyo
Türkçe: Radyo
татарча/tatarça: Радио
українська: Радіо
oʻzbekcha/ўзбекча: Radio
vèneto: Radio
vepsän kel’: Radio
Tiếng Việt: Truyền thanh radio
Winaray: Radyo
吴语: 电台广播
хальмг: Радио
isiXhosa: Unomathotholo
ייִדיש: ראדיא
中文: 電台廣播
Bân-lâm-gú: La-jí-oh hòng-sàng