Piranti Pamrosésan Sentral

Pin mikroprosésor Intel 80486DX2.
Diagram blok Piranti Pamrosésan Sentral utawi CPU ingkang prasaja.

Piranti Pamrosésan Séntral (PPS) ([[basa Inggris: CPU (Central Processing Unit) inggih punika piranti padhet komputer ingkang gadhah mangfaat minangka piranti kanggé mahami lan nglaksanakaken parentah lan dhata saking piranti lunak.[1] Tembung utawi istilah sanèsipun ingkang asring dipunangge inggih punika pamrosés (processor).[2] Mikroprosésor inggih punika PPS ingkang dipunwedalaken ing sirkuit terpadu, asring wonten ing satunggalipun pakét sirkuit tunggal.[2] Wiwit taun 1970-an, mikroprosésor sirkuit terpadu-tunggal punika sampun limrah dipunanggé lan dados aspek ingkang wigati wonten ing UPS.[2]

Amargi dados punjering pangolahan data komputer, PPS saged dipunibarataken minangka utekipun komputer.[1] Cepet utawi alonipun kinerja komputer dipuntemtokaken saking kualitas lan téknologi PPS ingkang dipun-ginakaken.[1]Cara kerjanipun PPS meh sami kaliyan cara kerja kalkulator.[1] Namung bèntenipun, pamrosésan dhata ingkang saged dipunangge ing PPS langkung kiyat tinimbang kalkulator.[1] Satunggalipun CPU sasanèsipun saged ngolah dhata aritmatika, ugi saged ngolah dhata ingkang asipat logika.[1]

Wonten ing PPS, wonten pirang-pirang pérangan, ing antawisipun inggih punika menapa ingkang namanipun Arithmetic Logical Unit utawi ing basa komputer dipunsebat ALU.[1] tugasipun inggih punika nglaksanakaken prosés ingkang nglaksanakakaen sadaya rutinitas ingkang wonten gayutanipun kaliyan matematika lan perbandingan miturut cara logika.[1]

Cathetan suku

  1. a b c d e f g h Pengertian CPU dipunundhuh tanggal 12 Agustus 2011)
  2. a b c Architecture of the IBM System dipunundhuh tanggal 12 Agustus 2011)

du nig

Other Languages
azərbaycanca: Mərkəzi prosessor
башҡортса: Процессор
беларуская (тарашкевіца)‎: Цэнтральны працэсар
བོད་ཡིག: CPU
bosanski: Procesor
словѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ: Прокєссоръ
Чӑвашла: Процессор
dansk: CPU
Zazaki: Processor
Esperanto: Procesoro
eesti: Keskseade
suomi: Suoritin
français: Processeur
furlan: CPU
گیلکی: سی پی یو
עברית: מעבד
հայերեն: Մշակիչ
Արեւմտահայերէն: Մշակիչ
interlingua: Processor central
Bahasa Indonesia: Unit Pemroses Sentral
íslenska: Miðverk
italiano: CPU
日本語: CPU
Gĩkũyũ: Cipiyu
қазақша: Процессор
къарачай-малкъар: Процессор
олык марий: Рӱдӧ процессор
Bahasa Melayu: Unit pemprosesan pusat
မြန်မာဘာသာ: စီပီယူ
Plattdüütsch: Perzesser
norsk nynorsk: CPU
norsk: CPU
polski: Procesor
Piemontèis: CPU
پنجابی: پروسیسر
саха тыла: Киин процессор
srpskohrvatski / српскохрватски: Procesor
Simple English: Central processing unit
slovenčina: CPU
slovenščina: Procesor
Soomaaliga: CPU
Sunda: CPU
svenska: Processor
Tagalog: CPU
اردو: سی پی یو
oʻzbekcha/ўзбекча: Protsessor
Tiếng Việt: CPU
ייִדיש: פראצעסאר
粵語: 處理器