Octans

OCTANS

Peta Octans
CekakanOct
GenitifOctantis
Asensio rekta22
Deklinasi−90
Area291 derajad pesagi (#50th)
Lintang utama3
Lintang
Bayer/Flamsteed
27
Lintang
mawa planèt
3
Lintang padhang0
Lintang cedhak1
Lintang paling padhangν Oct (3.73m)
Lintang paling cedhakLHS 531 ( tc)
Obyèk Messiernone
Udan météornone
Rasi lintang
sing wewatesan
Tucana
Indus
Pavo
Apus
Chamaeleon
Mensa
Hydrus
Katon antara lintang +0° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi October.
Circumpolar.

Octans (/[unsupported input]ˈɒktænz/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang lemes ingkang mapan wonten ing langit sisih kidul. Octans inggih punika nama Latin saking piranti instrumen navigasi octant. Rasi lintang punika dipundhaptar déning astronom Prancis, Nicolas Louis de Lacaille wonten ing abad kaping wolulas. Lacaille maringi nama rasi punika sepisanan kanthi nama l'Octans de Reflexion lan lajeng dipuncekak kanthi nama Octans. Octans 88 rasi lintang modhern.

Lintang-lintang

Octans gadhah tlatah ingkang ambanipun kirang langkung 291 drajat persegi lan ngewrat kalih lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang punika saged dipuntingali saking garis lintang +0° lan-90°, lan paling saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing sadangunipun sasi Oktober.[1] Ing lintang kidul, Octans inggih punika satunggaling circumpolar, ingkang papanipun boten naté wonten ing sak ngandhaping garis cakrawala lan saged dipuntingali saben taun. Octans boten gadhah kathah objek langit pérangan lebet ingkang padhang lan boten gadhah lintang ingkang padhangipun langkung saking 4 magnitudo. Déné lintang-lintang ingkang wonten ing rasi punika ing antawisipun inggih punika:

  • Nu Octantis, satunggaling lintang raksasa oranye ingkang tebihipun kirang langkung 64 taun cahya.
  • Alpha Octantis, inggih punika lintang binar spectroscopic ingkang ngewrat kalih jinis raksasa ingkang boten kiyat lan magnitudo ingkang ssaged katingal namung ing magnitudo 5,15.
  • Beta Octantis, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing rasi lintang punika, inggih punika lintang raksasa jene-oranye.

Déné lintang ingkang paling narik kawigatosanipun para panaliti inggih punika lintang the faint white giant sigma Octantis, a Delta Scuti, ingkang punika lintang tipe variabel lan lintang ingkang paling caket kaliyan kutub langit sisih kidul lan ingkang sged dipuntingali kanthi mripat langsung. Nanging, amargi papanipun ingkang caket kaliyan kutub sisih kidul, ingkang namung sakedhik drajat malih, mila ing rikala wekdal, rasi lintang punika ugi dipunanggep dados rasi Polaris Australis. Lintang punika ugi meh sami kaliyan lintang delta Octantis ingkang wigati sanget wonten ing lintang kutub kidul, gayut kaliyan planit Saturnus. Octans inggih taksih kalebet satunggal kulawarga rasi lintang Lacaille, sesarengan kaliyan rasi lintang Norma, Circinus, Telescopium, Microscopium, Sculptor, Fornax, Caelum, Horologium, Mensa, Reticulum, Pictor lan Antlia. RAsi lintang sanèsipun ingkang wonten ing sak kiteripun inggih punika rasi lintang Tucana, Indus, Pavo, Apus, Chamaeleon, Mensa lan Hydrus.

Other Languages
العربية: الثمن (كوكبة)
asturianu: Octans
azərbaycanca: Oktant (bürc)
беларуская: Актант (сузор’е)
беларуская (тарашкевіца)‎: Актант (сузор’е)
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Nàng-gĭk-cô̤
corsu: Octans
dansk: Oktanten
Ελληνικά: Οκτάς
English: Octans
español: Octans
suomi: Oktantti
français: Octant
galego: Octans
客家語/Hak-kâ-ngî: Nàm-khi̍t-chho
Bahasa Indonesia: Octans
한국어: 팔분의자리
Lëtzebuergesch: Octans
lietuvių: Oktantas
македонски: Октант (соѕвездие)
Bahasa Melayu: Oktan (buruj)
norsk nynorsk: Oktanten
norsk: Oktanten
português: Octans
Scots: Octans
srpskohrvatski / српскохрватски: Oktant (zviježđe)
Simple English: Octans
slovenčina: Oktant (súhvezdie)
slovenščina: Oktant (ozvezdje)
српски / srpski: Октант (сазвежђе)
svenska: Oktanten
українська: Октант (сузір'я)
اردو: ثمن
oʻzbekcha/ўзбекча: Oktant
Tiếng Việt: Nam Cực (chòm sao)
Winaray: Octans
中文: 南极座
Bân-lâm-gú: Pat-hun-gî-chō
粵語: 南極座