Metanol

Metanol
Gambar
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS[67-56-1]
Nomer RTECSPC1400000
SMILESCO
Sifat
Rumus molekulCH3OH
Massa molar32.04 g/mol
Panampilancolorless liquid
Densitas0.7918 g/cm³, liquid
Titik leleh

–97 °C, -142.9 °F (176 K)

Titik umob

64.7 °C, 148.4 °F (337.8 K)

Kelarutan dalam airFully miscible
Kaasaman (pKa)~ 15.5
Viskositas0.59 mPa·s at 20 °C
Momen dipol1.69 D (gas)
Bahaya
Klasifikasi EUFlammable (F)
Toxic (T)
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
3
1
 
Frasa-RR11, R23/24/25, Cithakan:R39/23/24/25
Frasa-S(S1/2), S7, S16, S36/37, S45
Titik murub11 °C
Senyawa kagandhèng
alkanols kagandhèngetanol
propanol
butanol
Senyawa kagandhèngklorometan
metosimetan
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Metanol, uga ditepungi minangka metil alkohol, wood alcohol utawa spiritus, iku senyawa kimia mawa rumus kimia CH3OH. Metanol wujud wangun alkohol paling prasaja. Ing "kaanan atmosfer" metanol awangun cuwèran sing ènthèng, gampang nguwap, ora duwé warna, gampang kobong, lan asifat racun kanthi ambu sing khas (ambuné luwih ènthèng tinimbang etanol). Metanol digunakaké minangka bahan pangadhem anti beku, pelarut, bahan bakar lan minangka bahan aditif kanggo etanol indhustri.

Metanol diprodhuksi kanthi alami déning metabolisme anaerobik déning bakteri. Asil prosès mau ya iku uwap metanol (sajeroning gunggung cilik) ing udara. Sawisé sapérangan dina, uwap metanol mau bakal kaoksidasi déning oksigèn kanthi diréwangi sinar srengéngé dadi karbon dioksida lan banyu.

Reaksi kimia metanol sing kobong ing udara lan mbentuk karbon dioksida lan banyu ya iku:

2 CH3OH + 3 O2 → 2 CO2 + 4 H2O

Geni saka metanol racaké ora ana wernané. Mula, awaké dhéwé kudu ngati-ati yèn ana cerak metanol sing kobong kanggo nyegah tatu amarga déné geni sing ora katon.

Amarga sifaté sing mawa racun, metanol asring digunakaké minangka bahan aditif kanggo gawé alkohol kanggo panggunaan indhustri; Panambahan "racun" iki bakal ngéndhani indhustri saka pajeg sing bisa ditrapaké amarga etanol wujud bahan utama kanggo minuman keras (ombènan ngandhut alkohol). Metanol sok-sok uga diarani wood alcohol amarga biyèn wujud prodhuk samping saka distilasi kayu. Saiki metanol diasilaké liwat prosès multi tahap. Sacara singkat, gas alam lan uwap banyu diobong sajeroning tungku kanggo mbentuk gas hidrogen lan karbon monoksida; banjur, gas hidrogen lan karbon monoksida iki direaksiaké sajeroning tekanan dhuwur kanthi réwangan katalis kanggo ngasilaké metanol. Tahap pambentukané iku endotermik lan tahap sintesisé iku eksotermik.

Other Languages
Afrikaans: Metanol
العربية: ميثانول
অসমীয়া: মিথানল
asturianu: Metanol
azərbaycanca: Metanol
تۆرکجه: متانول
беларуская: Метанол
български: Метанол
বাংলা: মিথানল
bosanski: Metanol
català: Metanol
čeština: Methanol
Cymraeg: Methanol
dansk: Metanol
Deutsch: Methanol
Ελληνικά: Μεθανόλη
English: Methanol
Esperanto: Metanolo
español: Metanol
eesti: Metanool
euskara: Metanol
فارسی: متانول
suomi: Metanoli
français: Méthanol
Gaeilge: Meatánól
galego: Metanol
עברית: מתנול
हिन्दी: मेथेनॉल
hrvatski: Metanol
magyar: Metanol
հայերեն: Մեթիլալկոհոլ
interlingua: Methanol
Bahasa Indonesia: Metanol
íslenska: Metanól
italiano: Metanolo
日本語: メタノール
қазақша: Метанол
한국어: 메탄올
Кыргызча: Метил спирти
Latina: Methanol
Lëtzebuergesch: Methanol
lietuvių: Metanolis
latviešu: Metanols
македонски: Метанол
മലയാളം: മെഥനോൾ
Bahasa Melayu: Metanol
မြန်မာဘာသာ: မက်သနောလ်
Nederlands: Methanol
norsk nynorsk: Metanol
norsk: Metanol
occitan: Metanòl
polski: Metanol
português: Metanol
Runa Simi: Methanul
română: Metanol
русский: Метанол
Scots: Methanol
srpskohrvatski / српскохрватски: Metanol
Simple English: Methanol
slovenčina: Metanol
slovenščina: Metanol
shqip: Metanoli
српски / srpski: Метанол
svenska: Metanol
Türkçe: Metanol
українська: Метанол
oʻzbekcha/ўзбекча: Metanol
Tiếng Việt: Methanol
Winaray: Methanol
吴语: 甲醇
中文: 甲醇
Bân-lâm-gú: Kap-sûn
粵語: 甲醇