Kulawarga basa Malayu-Polinésia

Rumpun basa Melayu-Polinesia
PasebaranAsia Kidul-wétan lan Pasifik
Pepanthaning basaAustronesia
Turun
  • Sulawesi
  • Central-Eastern
  • Basa Chamorro
  • Basa Enggano
  • Barito Raya
  • Jawa
  • Lampung
  • Dayak Darat utawa Land Dayak
  • Melayu-Sumbawa
  • Moklen
  • Borneo Lor utawa North Borneo
  • Northwest Sumatra-Barrier Islands
  • Basa Palau
  • Filipina
  • Basa Rejang
  • Sulawesi Kidul
  • 3 basa sing ora diklasifikasi
ISO 639-5:poz

Kulawarga basa Melayu-Polinésia iku sawijining cawang utama kulawarga basa Austronésia sing dumadi kabèh basa Austronésia sing dipituturaké sanjabané Taiwan. Gunggung panyaturé watara 351 yuta wong. Kulawarga basa Melayu-Polinésia (MP) kapérang dadi 2 turunan utama, kulawarga basa Melayu-Polinésia Kulon lan kulawarga basa Melayu-Polinésia Tengah-Wétan.

Filsuf lan linguis saka Jerman, Wilhelm von Humboldt, nalika taun 1834 nulis serat Über die Kawi-Sprache auf der Insel Java ("Ngenani basa Kawi ing pulo Jawa", 1836-39). Sajeroning serat iki, dhèwèké ngripta jeneng Melayu-Polinésia kanggo ngarani kulawarga basa sing sumebar saka pulo Madagaskar ing kulon tekan pulo Paskah ing wétan.

Kala mbiyèn sadurungé basa sing ndunungi asliné Taiwan (non-Han Tionghoa) ditlitèni, basa-basa Austronésia sakabèhé diarani basa-basa Melayu-Polinésia.

Basa Melayu-Polinésia dicirèni saka 2 tandha iki:

  • duwé pranata ater-ater (prefix), panambang (suffix), seselan (infix), lan camborané, uga
  • nrapaké dwipurwa (pangambalan kabèh utawa pérangan tembung) kanggo negesaké manéka ancas: palemahan teges, pangambalan, pangembangan teges, karaméan, lan liya-liyané.

Uga delengen

  • Basa Melayo-Polinesia Inti
  • Basa-basa Malayo-Polinesia Tengah-Wétan
Other Languages
客家語/Hak-kâ-ngî: Mâ-lòi Polynesia Ngî-chhu̍k
srpskohrvatski / српскохрватски: Malajsko-polinezijski jezici
oʻzbekcha/ўзбекча: Malayya-polinez tillari