John Rawls
English: John Rawls

John Rawls
Lair(1921-02-21)Fèbruari 21, 1921
PatiNovèmber 24, 2002(2002-11-24) (umur 81)
Lexington, Massachusetts, Amérikah Sarékat.
KalaFilsuf abad ke-20
AliranFilsafat analitik
Karsa pokok
Filsafat pulitik, Liberalisme, Keadilan, Pulitik, Téyori kontrak sosial
Gantha misuwur
Justice as Fairness
Original position
Reflective equilibrium
Overlapping consensus
Public reason
Netralitas liberal
Selubung kebodohan

John Rawls (miyos tanggal 21 Fèbruari 1921 wonten ing Baltimore, Maryland, Amérikah Sarékat) inggih punika filsuf saking Amérikah Sarékat ingkang misuwur nalika abad kaping 20 wonten ing babagan filsafat pulitik.[1] Bukunipun ingkang judhul "Téyori Babagan Kaadilan" (wonten ing basa Inggris A Theory of Justice) minangka salah satunggaling teks primer wonten ing filsafat pulitik.[1] Rawls sinau wonten ing Universitas Princeton, sarta ngajar wonten ing Universitas Cornell lan Universitas Harvard.[2]

Pamikiran

John Rawls kondhang minangka satunggaling filsuf ingkang saèstu maringi kritik ékonomi pasar bébas.[3] Tumrap pribadinipun pasar bébas maringi kabebasan tumraping sadaya tiyang, nanging kanthi wontenipun pasar bébas saged ndadosaken kaadilan awrat dipuntengenaken.[3] Adhedhasar punika, piyambakipun ngembangaken sawijining téyori ingkang dipunsebut téyori keadilan.[3] Miturut Rawls, prinsip paling dhasar saking kaadilan inggih punika bilih saben tiyang gadhah hak ingkang sami saking posisi-posisi ingkang limrah.[4] Amargi punika, sipados keadilan saged karengkuh saéngga struktur konstitusi pulitik, ékonomi, lan peraturan babagan hak milik kedah sami tumraping sadaya tiyang.[1] Kahan kados makaten dipunsebut "kabut boten mangertosan" (veil of ignorance), ing pundi saben tiyang kedah ngentunaken atribut-atribut ingkang mbedakaken kaliya tiyang-tiyang sanès, kados ta kemampuan, kasugihan, posisi sosial, pandangan religius lan filosofis, èwadènè konsepsi babagan aji.[1] Kanggè ngukuhaken kaanan adil mau prelu wontenipun jaminan tumraping sajumlah hak dhasar ingkang "berlaku" kanggé sadaya, kados ta kebebasan kanggé suka pamanggih, kebebasan pikir, kebebasan berserikat, kebebasan pulitik, lan kebebasan ing mata hukum.[1] Wonten dhasaripun, téyori keadilan Rawls meh ngatasi 2 bab, inggih punika utilitarianisme lan mungkasaken kontroversi babagan dilema antawisipunliberty (kamardikan) lan equality (kesamaan) ingkang sadangu punika dipunanggep boten mungkin nyawiji.[5] Rawls kanthi eksplisit memposisikaken téyorinipun kanggé ngadhepi utilitarianisme, ingkang wiwit pertengahan abad 19 ndominasi pamikiran moralitaspulitik normatif liberalisme.[5]

Other Languages
Afrikaans: John Rawls
العربية: جون رولز
asturianu: John Rawls
azərbaycanca: Con Rolz
български: Джон Ролс
català: John Rawls
کوردی: جۆن ڕۆڵز
čeština: John Rawls
Cymraeg: John Rawls
dansk: John Rawls
Deutsch: John Rawls
Ελληνικά: Τζον Ρωλς
English: John Rawls
Esperanto: John Rawls
español: John Rawls
eesti: John Rawls
euskara: John Rawls
فارسی: جان رالز
suomi: John Rawls
français: John Rawls
Frysk: John Rawls
galego: John Rawls
עברית: ג'ון רולס
हिन्दी: जॉन राल्स
hrvatski: John Rawls
magyar: John Rawls
Արեւմտահայերէն: Ճոն Ռաուլզ
Bahasa Indonesia: John Rawls
íslenska: John Rawls
italiano: John Rawls
한국어: 존 롤스
lietuvių: John Rawls
Malagasy: John Rawls
മലയാളം: ജോൺ റൗൾസ്
Nederlands: John Rawls
norsk: John Rawls
occitan: John Rawls
ਪੰਜਾਬੀ: ਜੌਨ ਰਾਵਲਸ
polski: John Rawls
português: John Rawls
română: John Rawls
русский: Ролз, Джон
Scots: John Rawls
srpskohrvatski / српскохрватски: John Rawls
Simple English: John Rawls
slovenčina: John Rawls
slovenščina: John Rawls
српски / srpski: Џон Ролс
svenska: John Rawls
Türkçe: John Rawls
українська: Джон Роулз
Tiếng Việt: John Rawls
Winaray: John Rawls
Yorùbá: John Rawls
粵語: 莊羅爾斯