Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt


Masa jabatan
4 Maret 1933 – 12 April 1945
Wakil PresidenJohn N. Garner (1933-1941),
Henry A. Wallace (1941-1945),
Harry S. Truman (1945)
SadurungéHerbert Hoover
PenggantiHarry S. Truman

Gubernur New York kaping 44
Masa jabatan
1 Januari 1929 – 31 Dhésèmber 1932
SadurungéAlfred E. Smith
PenggantiHerbert H. Lehman

Lahir30 Januari 1882
Hyde Park, New York
MeninggalApril 12, 1945(1945-04-12) (umur 63)
Warm Springs, Georgia
KebangsaanAmérika
Partai politikDhémokrat
Suami/IstriEleanor Roosevelt
AnakAnna Roosevelt Halsted
James Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr. (I)
Elliott Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr.
John Aspinwall Roosevelt
AlmamaterUniversitas Harvard
PekerjaanLawyer (Corporate)
Tanda tanganFranklin Delano Roosevelt's signature

Franklin Delano Roosevelt (lair ing Hyde Park, New York, 30 Januari 1882 – pati ing Warm Springs, Georgia, 12 April 1945 ing yuswa 63 taun) punika Présidhèn Amérika Sarékat kaping 32 lan wujud satunggil-satunggilipun Présidhèn Amérika ingkang kapilih kaping sekawan salebetipun mangsa kalungguhan saking taun 1933 dumugi taun 1945.

Panjenenganipun salah satunggil tokoh abad kaping 20 lan mapan ing urutan angka tiga salebeting sajarah kaprésidhènan Amérika Sarékat. Miyos ing kaanan kacekapan, panjenenganipun ugi ngliwati wekdal gerah ingkang damel cacat. Panjenenganipun manggènaken piyambakipun ing barisan ngajeng pendhukung réformasi. Kuluwarga lan réncang caketipun ngundang panjenenganipun Frank. Kanggé warga Amérika, panjenenganipun akrab dipuntepangi minangka FDR.

Salah satunggil panggayuhan Roosevelt ingkang misuwur inggih punika amargi kapamimpinanipun mbiyantu Amérika Sarékat mulihaken dhiri saking mangsa "Depresi Hebat".

Salebetipun parencanan dhumateng Perang Donya II, panjenenganipun nyiapaken AS kanggé dados "Gudhang Gegaman Dhémokrasi" nglawan kakiyatan Jerman Nazi lan Kakaisaran Jepang, nanging aspèk-aspèk kapamimpinananipun, mliginipun sikapipun dhumateng Joseph Stalin ingkang dipunpandang naif, sampun dipunkritik déning sapérangan sajarawan.

Pungkasanipun visinipun perkawis organisasi internasional ingkang èfèktif kanggé njagi katentreman kagayuh kanthi dipunwangunipun Perserikatan Bangsa-Bangsa.


Sing mengku  sadurungé:
Thomas R. Marshall
Kandidat Wakil Présidhèn Parté Dhémokrat
1920 (kalah)
Diganti déning:
Charles W. Bryan
Sing mengku  sadurungé:
Alfred E. Smith
Gubernur New York
19291933
Diganti déning:
Herbert H. Lehman
Sing mengku  sadurungé:
Al Smith
Kandidat Présidhèn Parté Dhémokrat
1932 (menang), 1936 (menang), 1940 (menang), 1944 (menang)
Diganti déning:
Harry Truman
Sing mengku  sadurungé:
Herbert Hoover
Présidhèn Amérika Sarékat
4 Maret 193312 April 1945
Diganti déning:
Harry Truman


Réferènsi

  • Buku Présidhèn - Présidhèn Amérika Sarékat, diterbitkan olèh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amérika Sarékat, Jakarta (2003)
Other Languages
žemaitėška: Franklin D. Roosevelt
Bikol Central: Franklin D. Roosevelt
беларуская (тарашкевіца)‎: Франклін Дэлана Рузвэлт
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Franklin D. Roosevelt
客家語/Hak-kâ-ngî: Franklin D. Roosevelt
Bahasa Indonesia: Franklin Delano Roosevelt
Lëtzebuergesch: Franklin D. Roosevelt
Lingua Franca Nova: Franklin Delano Roosevelt
Dorerin Naoero: Franklin D. Roosevelt
norsk nynorsk: Franklin D. Roosevelt
русиньскый: Франклін Рузвелт
srpskohrvatski / српскохрватски: Franklin Delano Roosevelt
татарча/tatarça: Franklin Delano Ruzvelt
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: فرانكلىن روزۋېلت
oʻzbekcha/ўзбекча: Franklin Roosevelt
vepsän kel’: Ruzvel't Franklin Delano
Tiếng Việt: Franklin D. Roosevelt
Bân-lâm-gú: Franklin D. Roosevelt