Cassiopeia

CASSIOPEIA

Peta Cassiopeia
CekakanCas
GenitifCassiopeiae
Asensio rekta1
Deklinasi+60
Area598 derajad pesagi (#25th)
Lintang utama5
Lintang
Bayer/Flamsteed
53
Lintang
mawa planèt
5
Lintang padhang4
Lintang cedhak7
Lintang paling padhangα Cas (Schedar) (2.15m)
Lintang paling cedhakη Cas (Achird) ( tc)
Obyèk Messier2
Udan météorPerseids
Rasi lintang
sing wewatesan
Camelopardalis
Cepheus
Lacerta
Andromeda
Perseus
Katon antara lintang +90° lan −20°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi November.
Photographed Oct. 1st, 2004 from near N41° W73° by Randal J.

Cassiopeia inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang padhang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor.[1] Centaurus inggih kalebet salah satunggaling rasi lintang ingkang mlebet wonten ing kempalan 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning astronom saking Walanda, inggih punika Ptolemy ing abad kaping kalih, lan salajengipun mlebet salah satunggal saking 88 rasi lintang modhern. Ing mitos Yunani. Cassiopeia nggambaraken ratu Cassiopeia ingkang wonten ing mitos raja Ethiopia. Cassiopeia badhé paling gampil dipuntingali mbentuk aksara 'W', ingkang kasusun saking gangsal lintang ingkang padhang. Cassiopeia inggih dipunkiteri déning rasi lintang sanèsipun inggih punika rasi lintang Andromeda ing sisih kidul, Perseus ing sisih kidul radi wétan, lan Cepheus ing sisih lor. Rasi lintang punika inggih kosok wangsulipun Big Dipper, lan saking garis lintang lor saged dipuntingali kanthi cetha ing purwakaning sasi Novèmber.

Lintang-lintang

Rasi lintang Cassiopeia gadhah laladan ingkang ambanipun kirang langkung 598 drajat persegi lan ngewrat tigang lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang ing antawispun +90° lan-20° saha badhé katingal paling saé manawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Novèmber. Rasi lintang punika gadhah sekawan lintang kanthi magnitudo sedayanipun langkung padhang saking tigang magnitudo, ingkang punika mratandhakaken bilih lintang-lintang punika saged dipuntingali kanthi mripat langsung. Déné lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih kados makaten:

  • Beta Cassiopeiae utawi ugi dipunsebat Caph (palem) inggih punika ngewrat cahya raksasa jene ngantos pethak ingkang gadhah magnitudo 2,28, ingkang kedhaptar minangka tipe variabel Delta Scuti. Lintang punika gadhah ukuran kembar kados srengéngé lan langkung padhang ping 28. Lintang punika tebihipun 54 taun cahya saking bumi.
  • Alpha Cassiopeiae utawi dipunsebat ugi Shedir utawi Shedar inggih punika lintang ingkang gadhah magnitudo 2,25 lan minangka lintang ingkang paling padhang nomer kalih ing rasi lintang Cassiopeiae. Lintang punika inggih gadhah cahya raksasa oranye ingkang padhangipun langkung padhang ping 500 tinimbang srengéngé. Lintng Alpha Cassiopeiae tebihipun kirang langkung 229 taun cahya saking bumi.
  • Gamma Cassiopeiae inggih punika lintang pusat saking rasi lintang Cassiopeiae. Lintan punika kalebet variabel lintang ingkang aktip anggènipun érupsi. Lintang punika botten gadhah nama tradhisional ing basa Latin utawi Arab, nanging ing Cina lintang punika dipunsebat Tsih.
  • Delta Cassiopeiae, ugi dipunmangertosi minangka Ksora utawi Ruchbah (dhengkul), inggih punika lintang binar ekliptika ingkang tebihipun 99 taun cahya lan gadhah variasi magnitudo ing antawisipun 2,68 lan 2,71.[2]
  • Epsilon Cassiopeiae ugi dipunsebat Segin, inggih punika satunggaling cahya raksasa biru ngantos pethak ingkang tebihipun kirang langkung 442 taun cahya saking bumi. Lintang punika gadhah cahya ingakng langkung bening tinimbang srengéngé ping 720.
  • Rho Cassiopeiae lan V509 Cassiopeiae inggih punika lintang ingkang ingkang paling bening ingkang saged dipuntingali kanthi mripat langsung ing galaksi punika.
  • Eta Cassiopeiae inggih punika lintang binar ingkang ngewrat cahya kurcaci jene ingkang meh sami kaliyan srengéngé wujudipun lan ngewrat cahya oranye ugi.
Other Languages
azərbaycanca: Kassiopeya (bürc)
беларуская (тарашкевіца)‎: Касіяпэя (сузор’е)
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Siĕng-hâiu-cô̤
dansk: Cassiopeia
galego: Cassiopeia
客家語/Hak-kâ-ngî: Siên-heu-chho
Bahasa Indonesia: Cassiopeia
Lëtzebuergesch: Cassiopeia (Stärebild)
latviešu: Kasiopeja
മലയാളം: കാശ്യപി
Bahasa Melayu: Ratu Kerusi (buruj)
norsk: Kassiopeia
srpskohrvatski / српскохрватски: Kasiopeja (zviježđe)
slovenščina: Kasiopeja (ozvezdje)
svenska: Cassiopeja
lea faka-Tonga: Kapakau ʻo Tafahi
oʻzbekcha/ўзбекча: Kursi (yulduz turkumi)
Tiếng Việt: Thiên Hậu (chòm sao)
中文: 仙后座
Bân-lâm-gú: Cassiopeia Chō
粵語: 仙后座