Frank Gorshin

Frank Gorshin
Frank Gorshin
Frank Gorshin 1977.
Rođenje 5. travnja 1933.
Smrt Kalifornija, 17. lipnja 2005.
Važnije uloge Zagonetač u Batmanu
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Frank Gorshin, ( Pittsburgh, Pennsylvania, 5. travnja 1933. - Burbank, Kalifornija, 17. lipnja 2005.), bio je američki glumac i komičar, hrvatskog podrijetla. [1]
Bio je možda najpoznatiji po svojim nastupima kao impresionist u Ed Sullivan Show-u i u Tonight Show-u sa Steveom Allenom. Njegova najpoznatija uloga je bila uloga Zagonetača u TV-seriji Batman 1960.-ih godina, i koja mu je donijela jednog Emmyja. Od poznatih uloga vrijedno je spomenuti ulogu Bele u Star Trek: The Original Series. Gorshin je sudjelovao i u TV filmu Return to the Batcave: The Misadventures of Adam and Burt iz 2002. zajedno s Adamom Westom (koji je glumio Batmana), Burtom Wardom (Robin), Yvonne Craig (Batgirl) i Julie Newmar (Catwoman), kao posljednji preživjeli glumci iz TV serije 34 godine poslije njenog starta. Gorshin je preminuo istog dana kada je TV film izašao na DVD-u.

Gorshin se oženio 8. travnja 1957. s Christinom Randazzo. Imali su zajedničkog sina Mitchella. Kasnije se razilaze, no ostaju vjenčani do Gorshinove smrti. Frank Gorshin je preminuo od raka i upale pluća 17. svibnja 2005. u bolnici u Kaliforniji, 72 godine star. Sahranjen je na groblju Calvary Cemetery u Pittsburghu.

Adam West je izjavio nakon Gorshinove smrti: "Pomogao je da serije uspije, puno će mi nedostajati. Uvijek me je nasmijavao. To je veliki gubitak."

Filmografija (izbor)

Filmovi

  • 1956. - The Proud and Profane
  • 1959. - Warlock
  • 1961. - Ring of Fire
  • 1965. - That Darn Cat!
  • 1966. - Batman
  • 1966. - Ride Beyond Vengeance
  • 1975. - Sky Heist
  • 1979. - Death Car on the Freewa
  • 1981. - Underground Aces
  • 1981. - Goliath Awaits
  • 1986. . A Masterpiece of Murder
  • 1986. - Hollywood Vice Squad
  • 1989. - Beverly Hills Bodysnatchers
  • 1993. - The Meteor Man
  • 1994. - Hail Caesar
  • 1994. - The Big Story
  • 1995. - Dvanaest majmuna
  • 1997. - Bloodmoon
  • 2000. - Beethoven’s 3rd
  • 2003. - Mail Order Bride

TV serije

  • 1966.–1967. - Batman, (10 epizoda)
  • 1969. - Star Trek, (jedna epizoda)
  • 1975. - S.W.A.T., (dvije epizode)
  • 1979. - Buck Rogers in the 25th Century, (dvije epizode)
  • 1988. - Murder, She Wrote, (jedna epizoda)
  • 2005. - The Batman, (tri epizode)


Other Languages
Afrikaans: Frank Gorshin
aragonés: Frank Gorshin
العربية: فرانك غورشين
asturianu: Frank Gorshin
azərbaycanca: Frank Qorşin
Bikol Central: Frank Gorshin
brezhoneg: Frank Gorshin
Cebuano: Frank Gorshin
Cymraeg: Frank Gorshin
Deutsch: Frank Gorshin
English: Frank Gorshin
español: Frank Gorshin
estremeñu: Frank Gorshin
føroyskt: Frank Gorshin
français: Frank Gorshin
Gaeilge: Frank Gorshin
italiano: Frank Gorshin
Nederlands: Frank Gorshin
occitan: Frank Gorshin
Piemontèis: Frank Gorshin
português: Frank Gorshin
română: Frank Gorshin
русский: Горшин, Фрэнк
Simple English: Frank Gorshin
svenska: Frank Gorshin
Tagalog: Frank Gorshin
Türkçe: Frank Gorshin
vèneto: Frank Gorshin
Volapük: Frank Gorshin
Winaray: Frank Gorshin
Yorùbá: Frank Gorshin
Bân-lâm-gú: Frank Gorshin