Θαλάσσιος λέοντας

Θαλάσσιοι λέοντες
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ύστερο Ολιγόκαινο–Παρόν
O
Σφάλμα έκφρασης: Μη αναμενόμενος τελεστής <

Σφάλμα έκφρασης: Μη αναμενόμενος τελεστής <

Θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας (Zalophus californianus)
Θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας (Zalophus californianus)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Σαρκοφάγα
Υποτάξη: Κυνόμορφα
Υπεροικογένεια: Πτερυγιόποδα
Οικογένεια: Ωταριίδες
Υποοικογένεια: Ωταριίνες
Γένη

Ευμετωπίας
Νεοφώκη
Ωταρία
Φώκαρκτος
Ζάλοφος

Οι Θαλάσσιοι λέοντες είναι θαλάσσια θηλαστικά που χαρακτηρίζονται από πτερύγια αυτιών, μακριά εμπρόσθια πτερύγια, την ικανότητα να περπατάνε με τα τέσσερα, και κοντές, λεπτές τρίχες. Μαζί με τις γουνοφόρες φώκιες αποτελούν την οικογένεια Ωταριίδες, τις ωταρίες, που περιλαμβάνει έξι σωζόμενα είδη και ένα εξαφανισμένο (τον ιαπωνικό θαλάσσιο λέοντα) σε πέντε γένη. Η κατανομή τους εκτείνεται από τα υποαρκτικά στα τροπικά ύδατα όλων των ωκεανών και στο Βόρειο και στο Νότιο Ημισφαίριο, εξαιρουμένου του Ατλαντικού Ωκεανού. [1] Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής είναι 20–30 χρόνια. Ένας αρσενικός θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας ζυγίζει κατά μέσο όρο 300 χιλιόγραμμα και έχει περίπου 2,4 μέτρα μήκος, ενώ ο θηλυκός θαλάσσιος λέοντας ζυγίζει 100 χιλιόγραμμα και έχει 1,8 μέτρα μήκος. Ο μεγαλύτερος θαλάσσιος λέοντας είναι ο θαλάσσιος λέοντας του Στέλλερ ο οποίος μπορεί να ζυγίζει 1 τόνο και να φτάνει σε μήκος τα 3 μέτρα. Οι θαλάσσιοι λέοντες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και είναι γνωστό ότι τρώνε 5–8% του σωματικού βάρους τους (περίπου 6,8–15,9 χιλιόγραμμα) σε ένα γεύμα.[ εκκρεμεί παραπομπή]

Ταξονομία

Θαλάσσιος λέοντας του Στέλλερ σε ένα βράχο της ακτής της Νήσου Ράσπμπερυ

Μαζί με τις γουνοφόρες φώκιες, αποτελούν την οικογένεια των Ωταριιδών, συλλογικά γνωστές ως ωταρίες. Μέχρι πρόσφατα, οι θαλάσσιοι λέοντες ομαδοποιούνταν σε μία ξεχωριστή υποοικογένεια των Ωταριινών, ενώ οι γουνοφόρε φώκιες ομαδοποιούνταν στην υποοικογένεια των Αρκτοκεφαλινών. Αυτή η διαίρεση βασιζόταν στο πιο φανερό κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι γουνοφόρες φώκιες και που απουσιάζει στους θαλάσσιους λέοντες, δηλαδή το πυκνό υπογούνιο χαρακτηριστικό των τελευταίων. Πρόσφατα γενετικά στοιχεία, εντούτοις, αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι ο Καλλόρρινος, το γένος της βόρειας γουνοφόρας φώκιας, είναι πιο στενά συνδεδεμένη με κάποια είδη θαλάσσιων λεόντων παρά με το άλλο γένος γουνοφόρας φώκιας, Αρκτοκέφαλος. [2] Επομένως, η διάκριση των υποοικογενειών γουνοφόρων φωκιών/θαλάσσιων λεόντων έχει καταργηθεί από πολλές ταξονομίες. Οι θαλάσσιοι λέοντες συγγενεύουν με τον θαλάσσιο ίππο και την φώκια. Παρ' όλα αυτά, όλες οι γουνοφόρες φώκιες έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: τη γούνα, γενικώς μικρότερα μεγέθη, μακρύτερα ταξίδια για την εύρεση τροφής, μικρότερα και περισσότερα είδη θηραμάτων και μεγαλύτερο φυλετικό διμορφισμό. Όλοι οι θαλάσσιοι λέοντες έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, κυρίως το χοντρό, κοντό τρίχωμα, μεγαλύτερο όγκο και μεγαλύτερα θηράματα από τις γουνοφόρες φώκιες. Για αυτούς τους λόγους, ο διαχωρισμός παραμένει χρήσιμος.

  • Υποτάξη Πτερυγιόποδα
    • Οικογένεια Ωταριίδες
      • Υποοικογένεια Αρκτοκεφαλίνες
        • Γένος Αρκτοκέφαλος (νότια γουνοφόρα φώκια· οκτώ είδη)
        • Γένος Καλόρρινος (βόρεια γουνοφόρα φώκια· ένα είδος)
      • Υποοικογένεια Ωταριίνες
        • Γένος Ευμετωπίας
          • Θαλάσσιος λέοντας του Στέλλερ, E. jubatus - Ε. ο χαιτήεις
        • Γένος Νεοφώκη
          • Australian sea lion, N. cinerea - Ν. η τεφρώδης
        • Γένος Ωταρία
          • Νοτιοαμερικανικός θαλάσσιος λέοντας, Ω. η ξανθίζουσα
        • Γένος Φώκαρκτος
          • Θαλάσσιος λέοντας της Νέας Ζηλανδίας η του Χούκερ, P. hookeri - Φ. του Χούκερ
        • Γένος Ζάλοφος
          • Θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας, Z. californianus - Ζ. ο καλιφορνιανός
          • Ιαπωνικός θαλάσσιος λέοντας, Z. japonicus - Ζ. ο ιαπωνικός – εξαφανισμένο ('50)
          • Θαλάσσιος λέοντας των Γκαλαπάγκος, Z. wollebaeki - Ζ. του Γουόλλεμπεκ
    • Οικογένεια Φωκίδες: γνήσιες φώκιες
    • Οικογένεια Οδοβαινίδες: θαλάσσιος ίππος
άλλες γλώσσες
العربية: أسد البحر
azərbaycanca: Dəniz şirləri
български: Морски лъвове
brezhoneg: Morleon
bosanski: Morski lav
català: Lleó marí
English: Sea lion
Esperanto: Marleono
español: Otariinae
euskara: Itsas lehoi
français: Otariinae
Gaeilge: Rón mór
עברית: אריות ים
hrvatski: Morski lavovi
Հայերեն: Ծովառյուծներ
interlingua: Otariinae
Bahasa Indonesia: Singa laut
Ido: Otario
italiano: Otariinae
日本語: アシカ
ქართული: ზღვის ლომი
lietuvių: Jūrų liūtai
latviešu: Jūras lauva
မြန်မာဘာသာ: ပင်လယ်ဖျံ
Nāhuatl: Amiztli
Nederlands: Zeeleeuwen
norsk nynorsk: Sjøløver
português: Leão-marinho
русский: Морские львы
srpskohrvatski / српскохрватски: Morski lav
Simple English: Sea lion
slovenščina: Morski levi
српски / srpski: Морски лав
Tagalog: Leon-dagat
українська: Морські леви
Tiếng Việt: Sư tử biển
吴语: 海狮
中文: 海獅
Bân-lâm-gú: Hái-sai
粵語: 海獅