Θαλάσσιος λέοντας

Θαλάσσιοι λέοντες
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ύστερο Ολιγόκαινο–Παρόν
Σφάλμα έκφρασης: Μη αναμενόμενος τελεστής <

Σφάλμα έκφρασης: Μη αναμενόμενος τελεστής <

Θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας (Zalophus californianus)
Θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας (Zalophus californianus)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:Ζώα
Συνομοταξία:Χορδωτά
Υποσυνομοταξία:Σπονδυλωτά
Ομοταξία:Θηλαστικά
Τάξη:Σαρκοφάγα
Υποτάξη:Κυνόμορφα
Υπεροικογένεια:Πτερυγιόποδα
Οικογένεια:Ωταριίδες
Υποοικογένεια:Ωταριίνες
Γένη

Ευμετωπίας
Νεοφώκη
Ωταρία
Φώκαρκτος
Ζάλοφος

Οι Θαλάσσιοι λέοντες είναι θαλάσσια θηλαστικά που χαρακτηρίζονται από πτερύγια αυτιών, μακριά εμπρόσθια πτερύγια, την ικανότητα να περπατάνε με τα τέσσερα, και κοντές, λεπτές τρίχες. Μαζί με τις γουνοφόρες φώκιες αποτελούν την οικογένεια Ωταριίδες, τις ωταρίες, που περιλαμβάνει έξι σωζόμενα είδη και ένα εξαφανισμένο (τον ιαπωνικό θαλάσσιο λέοντα) σε πέντε γένη. Η κατανομή τους εκτείνεται από τα υποαρκτικά στα τροπικά ύδατα όλων των ωκεανών και στο Βόρειο και στο Νότιο Ημισφαίριο, εξαιρουμένου του Ατλαντικού Ωκεανού.[1] Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής είναι 20–30 χρόνια. Ένας αρσενικός θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας ζυγίζει κατά μέσο όρο 300 χιλιόγραμμα και έχει περίπου 2,4 μέτρα μήκος, ενώ ο θηλυκός θαλάσσιος λέοντας ζυγίζει 100 χιλιόγραμμα και έχει 1,8 μέτρα μήκος. Ο μεγαλύτερος θαλάσσιος λέοντας είναι ο θαλάσσιος λέοντας του Στέλλερ ο οποίος μπορεί να ζυγίζει 1 τόνο και να φτάνει σε μήκος τα 3 μέτρα. Οι θαλάσσιοι λέοντες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και είναι γνωστό ότι τρώνε 5–8% του σωματικού βάρους τους (περίπου 6,8–15,9 χιλιόγραμμα) σε ένα γεύμα.[εκκρεμεί παραπομπή]

άλλες γλώσσες
العربية: أسد البحر
azərbaycanca: Dəniz şirləri
български: Морски лъвове
brezhoneg: Morleon
bosanski: Morski lav
català: Lleó marí
English: Sea lion
Esperanto: Marleono
español: Otariinae
euskara: Itsas lehoi
français: Otariinae
Gaeilge: Rón mór
עברית: אריות ים
hrvatski: Morski lavovi
հայերեն: Ծովառյուծներ
interlingua: Otariinae
Bahasa Indonesia: Singa laut
Ido: Otario
italiano: Otariinae
日本語: アシカ
ქართული: ზღვის ლომი
lietuvių: Jūrų liūtai
latviešu: Jūras lauva
မြန်မာဘာသာ: ပင်လယ်ဖျံ
Nāhuatl: Amiztli
Nederlands: Zeeleeuwen
norsk nynorsk: Sjøløver
português: Leão-marinho
русский: Морские львы
srpskohrvatski / српскохрватски: Morski lav
Simple English: Sea lion
slovenščina: Morski levi
српски / srpski: Морски лав
Tagalog: Leon-dagat
українська: Морські леви
oʻzbekcha/ўзбекча: Dengiz arslonlari
Tiếng Việt: Sư tử biển
吴语: 海狮
中文: 海獅
Bân-lâm-gú: Hái-sai
粵語: 海獅