Bing Crosby

Bing Crosby
Bing Crosby 1942.jpg
Bing Crosby, 1942
Personlig information
Fulde navnHarry Lillis Crosby
Født3. maj 1903
Tacoma, Washington, USA
Død14. oktober 1977 (74 år)
Madrid, Spanien
DødsårsagAkut myokardieinfarkt, kardioplegiRediger på Wikidata
GravstedHoly Cross CemeteryRediger på Wikidata
NationalitetUSA Amerikansk
Politisk partiRepublikanske partiRediger på Wikidata
SøskendeLarry CrosbyRediger på Wikidata
ÆgtefælleDixie Lee (1930-1952, hendes død)
Kathryn Grant (1957-1977, hans død)
BørnFire sønner (med Lee)
To sønner og en datter (med Grant)
Uddannelses­stedGonzaga Preparatory SchoolRediger på Wikidata
BeskæftigelseSanger, skuespiller
Aktive år1926-1977
FilmografiBing Crosby filmografiRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
NomineringerOscar for bedste mandlige hovedrolle (1945)Rediger på Wikidata
UdmærkelserOscar for bedste mandlige hovedrolle
World Golf Hall of Fame
American Music Award of Merit (1974)
Peabody Award
Grammy Lifetime Achievement Award (1962)Rediger på Wikidata
Oscars
Bedste mandlige hovedrolle (1945) for Går du min vej?
Golden Globe
Cecil B. DeMille-prisen (1960)
Grammypriser
Samlede karriere (1962)
Eksterne links
Bing Crosbys hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Bing Crosby (født Harry Lillis Crosby; 2. maj 1903, død 14. oktober 1977) var en amerikansk sanger og filmskuespiller. Hans største hit var med Irving Berlins sang "White Christmas", som med mere end 50 millioner solgte eksemplarer er den mest solgte single nogensinde.[1]

Som filmskuespiller medvikrede han i en lang række film. Han modtog i 1945 en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for sin rolle som Father Chuck O'Malley i filmen Går du min vej? (Going My Way). Han spillede ligeledes den mandlige hovedrolle i genindspilningen af samme film året efter, The Bells of St. Mary's, hvor han spillede overfor Ingrid Bergman, og blev atter nomineret til en Oscar. Crosby modtog fem år i træk prisen "Mest populære mandlige stjerne" ved Photoplay Awards. Crosby er en af de få personer, der har tre stjerner på Hollywood Walk of Fame - en stjerne for film, en for radio og en for musik.

Han erklærede i 1971 handelskrig mod Danmark på grund af det danske laksefiskeri ved Grønland.[kilde mangler]

Filmografi i udvalg

  • Den store radioudsendelse (1932)
  • Musik skal der til (1933)
  • Mit hjerte er dit (1934)
  • Mississippi (1935)
  • Samfundets fjende nr. 13 (1936)
  • Gadens melodi (1936)
  • Bryllup på Hawaii (1937; Crosby synger "Blue Hawaii", der senere blev kendt i en version med Elvis Presley)
  • På eventyr i Singapore (1940)
  • På eventyr i Afrika (1941)
  • Den glade kro (1942)
  • På eventyr i Marokko (1942)
  • Gutter på landlov (1942)
  • Går du min vej? (1944; Crosby modtog Oscar for bedste hovedrolle)
  • En rigtig sailor (1944)
  • St. Marys klokker (1945)
  • Skæg i Klondyke (1946)
  • Blue skies (1946)
  • Halløj i Rio (1947)
  • Yankee-ridderen (1949)
  • Eventyr på Bali (1952)
  • Lille dreng eftersøges (1953)
  • White Christmas (1954)
  • High Society (1956)
Andre sprog
Afrikaans: Bing Crosby
aragonés: Bing Crosby
العربية: بينغ كروسبي
asturianu: Bing Crosby
تۆرکجه: بینق کرازبی
Bikol Central: Bing Crosby
беларуская: Бінг Кросбі
беларуская (тарашкевіца)‎: Бінг Кросьбі
български: Бинг Крозби
brezhoneg: Bing Crosby
bosanski: Bing Crosby
català: Bing Crosby
čeština: Bing Crosby
Cymraeg: Bing Crosby
Deutsch: Bing Crosby
Ελληνικά: Μπινγκ Κρόσμπι
English: Bing Crosby
Esperanto: Bing Crosby
español: Bing Crosby
euskara: Bing Crosby
français: Bing Crosby
Gaeilge: Bing Crosby
galego: Bing Crosby
hrvatski: Bing Crosby
magyar: Bing Crosby
Bahasa Indonesia: Bing Crosby
Ilokano: Bing Crosby
italiano: Bing Crosby
ქართული: ბინგ კროსბი
한국어: 빙 크로스비
Latina: Bing Crosby
latviešu: Bings Krosbijs
Malagasy: Bing Crosby
Nederlands: Bing Crosby
occitan: Bing Crosby
polski: Bing Crosby
português: Bing Crosby
română: Bing Crosby
русский: Кросби, Бинг
srpskohrvatski / српскохрватски: Bing Crosby
Simple English: Bing Crosby
slovenčina: Bing Crosby
slovenščina: Bing Crosby
svenska: Bing Crosby
Türkçe: Bing Crosby
українська: Бінг Кросбі
Tiếng Việt: Bing Crosby
Winaray: Bing Crosby
მარგალური: ბინგ კროსბი
Yorùbá: Bing Crosby